OBSERVATOR
Viorel Negoita, un alpinist de 25 de ani din Bucuresti, si-a pierdut viata luni seara intr-o avalansa in Muntii Fagaras. La 10 august arbora steagul Romaniei pe cel mai inalt varf din Kilimanjaro.
EUGENIA MIHALCEA
|
ADIO. Dumnezeu sa-l dihneasca pe Viorel Negoita! |
Un alpinist bucurestean cu experienta, care a participat in vara la o expeditie in Kilimanjaro, a murit luni seara dupa ce a fost surprins de o avalansa in Muntii Fagaras, in judetul Sibiu. Moartea i-a fost provocata de o hemoragie puternica, dupa ce un piolet i-a sectionat vena femurala.
TRASEUL. Viorel Negoita, care avea 25 de ani, a sosit la Balea Lac luni dimineata, impreuna cu inca doi prieteni, si intentiona sa ajunga la Cabana Negoiu, urmand traseul montan. Salvamontistii sibieni spun ca tinerii aveau echipamentul necesar unei catarari, dar s-au aventurat prea mult. "Unul s-a intors din cauza ca nu era intr-o forma fizica prea buna. Au ramas numai doi, care si-au incercat puterile cu muntele intr-un moment nepotrivit. Undeva, in zona Valea Doamnei, unul a fost luat de o avalansa", a declarat Nicolae Mustea, sef Serviciu Salvamont Sibiu. Acesta a adaugat ca tanarul care a fost luat de avalansa a fost transportat rapid la Balea Lac, de unde a fost dus cu telecabina la Balea Cascada.
SFARSITUL. Un echipaj SMURD a venit imediat, dar tanarul a murit inainte ca Ambulanta sa ajunga, la peste 2.000 de metri altitudine. "Era deja decedat, din pacate, cand am ajuns noi. Moartea a survenit printr-o hemoragie, care a durat in jur de doua ore, din vena femurala. Era sectionata, posibil, printr-un piolet care era infipt in coapsa dreapta", a declarat doctorul Draia Cotizo, medic la Serviciul SMURD Sibiu. Trupul lui Viorel Negoita a fost transportat la Laboratorul de Medicina Legala din Sibiu, de unde a fost ridicat ieri dimineata de parintii sai. Viorel Negoita a facut parte dintr-o expeditie care, in vara acestui an, a plecat in Kilimanjaro, escaladand mai multe conuri vulcanice.
PALMARES
|
La sfarsitul lunii iulie 2004, alpinistii Viorel Negoita si Cristian Boboc au plecat intr-o expeditie in Africa, in care au escaladat toate cele trei varfuri ale masivului Kilimanjaro. Ei au escaladat toate cele trei conuri vulcanice: Varful Uhuru al vulcanului Kibo (5.895 m), Varful Mawenzi (5.139 m) si Varful Shira (3.962 m). La 10 august, alpinistii au arborat steagul Romaniei pe cel mai inalt varf din Kilimanjaro (Uhuru, 5.895 m).
Negoita avea un palmares de invidiat, care consemneaza expeditia Caucaz 2003 (ascensiune pe cel mai inalt varf din Europa, Vf. Elbrus - 5.642 m), expeditia Ararat 2002 (ascensiune pe Vf. Ararat, 5.165 m), ascensiune pe Vf. Hohe Geige - 3.397 m, ascensiune pe Varful Muttekopf - 2.774 m, ascensiune pe Vf. Hohe Warte - 2.780 m, ultimele trei varfuri aflandu-se in Austria.
|