x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alarmele cu bomba, la moda

Alarmele cu bomba, la moda

30 Ian 2005   •   00:00

Sfarsitul de saptamana s-a dovedit unul plin de "evenimente" pentru specialistii pirotehnisti ai Politiei, dupa ce, parca aflate in mare concurenta, mai multe persoane au anuntat amplasarea unor bombe in diferite orase.

SUCEAVA. Politistii suceveni incearca sa identifice o persoana care sambata seara i-a pus in alerta, dupa ce a anuntat existenta unei incarcaturi explozive intr-una din garile municipiului resedinta de judet. Alarma s-a dovedit a fi falsa. Persoana respectiva a anuntat telefonic la ora 19:46 ca "in Gara Suceava se afla amplasata o bomba". Echipele de interventie care au verificat atat Gara Suceava, cat si Gara Suceava Nord nu au descoperit insa nimic suspect.

ALBA-IULIA. Spitalul Municipal din Sebes a fost ieri tinta unei false alarme cu bomba, cercetarile stabilind ca autorul apelului a fost un barbat internat acolo, care a reusit sa fuga. O echipa operativa a verificat sectiile unitatii medicale, stabilind ca alarma cu bomba a fost falsa. Politistii au stabilit ca sesizarea privind presupusa amplasare a bombei fusese facuta de un bolnav psihic internat in cadrul spitalului din Sebes. Vasile Draghici (45 de ani) a fugit, ieri, din spital in pijama si descult, apoi a reusit sa sune la Politie de la o casa din apropiere, spunand ca in incinta unitatii medicale se afla o bomba. El a fost internat la sectia de psihiatrie, cu cardiopatie ischemica pe fond de etilism cronic.

BRAILA. "Bomba la Primaria Braila!" a fost mesajul care a pus pe jar autoritatile brailene. Ieri, in jurul orei 11:15, operatorii de la Serviciul de Urgenta 112 din Braila au fost anuntati, de la un telefon public din judet, de catre un tanar ca in sediul Primariei Braila a fost amplasata o bomba. Alarma s-a dovedit a fi falsa.

JOC PERICULOS. Potrivit Legii 535 din 25 noiembrie 2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, "amenintarea adresata unui stat, organizatii internationale sau unei persoane fizice ori juridice cu folosirea materialelor explozive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Alarmarea fara motiv intemeiat a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate pentru a interveni in caz de pericol ori a organelor de mentinere a ordinii publice, prin corespondenta, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distanta, cu privire la raspandirea sau folosirea de produse, substante, materiale, microorganisme ori toxine de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor ori mediul inconjurator se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani". (Lucian Dobrater, Nicu Amuraritei)

PAREREA PSIHOLOGULUI
Psihologul criminalist Tudorel Butoi a declarat, pentru Jurnalul National, ca autorii unor astfel de farse se impart in doua categorii. "In primul rand, sunt copiii care nu au discernamant, considerand ca astfel fac o gluma, fara a realiza care sunt costurile unei actiuni de catuare a bombei si nici ce panica pot produce printr-un astfel de anunt. Consider ca de vina aici este si sistemul de invatamant, care nu aloca in cadrul orelor de dirigentie spatii destinate informarii elevilor cu privire la consecintele grave ale unei astfel de distractii. O alta categorie este cea a betivilor, a frustratilor, care sunt suparati pe lume si care cauta sa se razbune doar din simpla placere pentru a-i vedea pe ceilalti cum se sperie, cum alearga sa-si salveze viata si pentru a pune pe jar autoritatile", a concluzionat psihologul Tudorel Butoi. (Ion Alexandru)
×
Subiecte în articol: observator bombă