Magistratii romani au inceput ieri sa-si aleaga reprezentantii pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, forul care se va ocupa de toate problemele justitiei, de la cariera judecatorilor si procurorilor pana la garantarea independentei sistemului fata de orice presiune.
MIRUNA PASA
UNUL DINTRE FAVORITI. Dan Lupascu, actualul secretar general al CSM, are mari sanse la conducerea forului
|
Adunarile generale ale magistratilor din intreaga tara i-au ales ieri pe cei care le-ar putea reprezenta interesele in cadrul celei mai importante institutii din Justitie. Rezultatele de ieri reprezinta doar finalul primului tur al alegerilor pentru noul CSM. Magistratii care vor carmui soarta justitiei pentru 6 ani de acum incolo vor fi stabiliti la 3 decembrie, cand dintre cei alesi ieri vor ramane, dupa un nou vot, noua judecatori si cinci procurori. Potrivit noii legi, Consiliul va fi format din 19 membri. Societatea civila va avea doi reprezentanti, alesi de Senatul Romaniei dintr-un numar de cinci candidati, iar ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor fi membri de drept in CSM. Asa ca magistratilor romani le raman 14 locuri pentru a-si alege cat mai bine reprezentantii.
REZULTATE CUNOSCUTE. Actualul secretar general al CSM, judecatorul Dan Lupascu, a fost ales ca reprezentant al Curtii de Apel Bucuresti cu un procent zdrobitor. El a primit 107 voturi din totalul de 144 legal exprimate. De la Tribunalul Bucuresti a fost aleasa pentru votul final Maria Huza, presedintele instantei. Ea a primit 99 de voturi, iar din cele 185 de optiuni exprimate 86 au fost declarate nule. Maria Huza a fost singurul candidat al tribunalelor de pe raza judetelor Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman si din municipiul Bucuresti. Si Curtea de Apel Cluj si-a ales reprezentantul in persoana judecatorului Viorel Virgil Andries, presedinte al Curtii de Apel de la Cluj, cu 28 de voturi din 41.
PROBLEME. Presedintele Consiliului Electoral Permanent (CEP), Nineta Anghelina, judecator la Curtea Suprema, ne-a declarat ieri-seara ca singura problema s-a ivit pe raza Curtii de Apel Brasov, unde magistratii nu au inteles cum trebuie facute adunarile generale. "Am incercat sa prevenim orice confuzie si am emis circulare. Insa nu ne-am gandit ca prevederile extrem de clare cu privire la adunarile generale ar putea fi intelese gresit. Practic, la Brasov, fiecare tribunal si judecatorie si-au ales cate un reprezentant in loc sa aleaga un reprezentant din partea tribunalelor si unul de la judecatorii. Plenul CSM va hotari anularea alegerilor de la Brasov pentru ca au incalcat legea", a precizat judecatorul Nineta Anghelina.
Citește pe Antena3.ro