ANALIZA - O noua ordine mondiala e pe cale sa se impuna
Pasapoartele biometrice, "revolutiile portocalii", limitarile libertatilor in numele razboiului antiterorist sau alegerile de lideri decise de marii strategi, specialisti in relatii publice (PR), aceasta este noua configuratie mondiala, potrivit unui interesant comentariu al publicatiei ruse Utro.
|
REZULTATUL. Potrivit analistilor de la "Utro", presedintele georgian Mihail Saakasvili (in prim-plan) este cel mai bun exemplu de lider impus de specialistii in relatii publice |
Cunoscutul politolog A.I. Neklessa a spus, la cumpana dintre milenii: "Omenirea traverseaza o perioada de tot mai accentuata confuzie culturala. Ghiveciul social ce clocoteste pe Planeta este gata sa aduca pe lume un nou organism atotputernic - noua configuratie mondiala. Are loc o intensa transformare a institutiilor civice, se modifica intregul mediu de viata sociala si culturala a omului si, in paralel, viziunea lui asupra sensului si scopului existentei sale pe pamant".
LIMITELE LIBERTATII. Cuvintele sale se apropie tot mai mult de realitate, pe masura ce patrundem mai adanc in secolul al XXI-lea. Noua configuratie mondiala se observa cu ochiul liber, se arata intr-un comentariu difuzat de publicatia rusa Utro, preluata de agentia "Rusia la zi". Tot mai des ne lovim de unii dintre membrii "puternicului ei organism", fie sub forma pasapoartelor biometrice, a altor limitari drastice ale libertatilor noastre sau a revolutiilor de tip portocaliu din statele vecine, insotite de o psihoza in masa, comenteaza sursa citata.
TRASATURI TOTALITARE. Unul dintre principalele obiective ale transformarii il constituie structura social-politica a lumii. Pe de o parte, globalizarea economica si aliantele supranationale de tip UE "spulbera" statul ca unitate de baza a spatiului politic. Pe de alta parte, mecanismele si procedurile politice - tot ceea ce este cunoscut sub numele de democratie in sensul bun al cuvantului - sunt supuse unei presiuni agresive, poticnindu-se tot mai frecvent. Privita in ansamblul ei, omenirea devine mai putin democratica: se extinde prapastia (economica si administrativa) dintre "miliardul de aur" al omenirii si restul, se intensifica manipularea masiva a opiniei si constiintei publice, se reduce posibilitatea anumitor state si indivizi de a trai dupa canoanele si convingerile lor. Intr-un cuvant, in lumea democratiei invingatoare si a "libertatii absolute" se intaresc trasaturile totalitare. In timp ce democratia devine, cu adevarat, "dirijabila".
LUPTE. A trecut timpul cand rezultatul votului reflecta distributia fortelor in tara si simpatia populatiei. Acum, totul se rezolva prin intermediul relatiilor publice (PR), tot mai intransigente si mai brutale fata de opozanti. In principiu, cu ajutorul tehnologiilor moderne de PR, pot fi acum impuse orice lider si orice idei - bani sa fie. Cel mai elocvent exemplu - Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei.
SCRUTIN INVALIDAT. Transformarea democratiei a mers acum si mai departe: rezultatele alegerilor au incetat sa mai fie ceva respectat. Daca procentele nu sunt pe placul uneia dintre parti, scrutinul nu este validat, vorbindu-se de falsificare.
Opozitia ucraineana a avertizat de la bun inceput: vom recunoaste votul doar in cazul victoriei candidatului nostru. Cu alte cuvinte, nu mai este vorba despre alegeri, ci despre un fel de plebiscit cu intrebarea: cine este "al nostru" si cine este "robul inselat"? (asa a fost poreclit Ianukovici de multimea din Piata Independentei din Kiev). Interesant este ca grupul de initiativa al unui astfel de candidat fara alternativa nu trebuie sa intruneasca aprobarea majoritatii populatiei. Dar tocmai in asta consta farmecul jocului: pana la urma, majoritatea covarsitoare a populatiei va ajunge sa-l sustina pe candidatul care trebuie. Fie prin spalarea creierului cu ajutorul mass-media, fie agitand spectrul unor crize politico-economice. In final, adica in al doilea tur de scrutin, electoratul stie cu cine trebuie sa opteze.
TEHNOLOGII DE UZURPARE. Se obtine o situatie destul de neplacuta: oamenii sunt lipsiti de dreptul la optiune, dar in cadrul unor proceduri aparent democratice. Daca inainte bolsevicii uzurpau puterea, acum nu mai este nevoie de asa ceva - totul se face intr-o maniera mult mai eleganta: se poate ajunge alesul poporului uzurpand optiunea populara. "Tehnologiile de uzurpare a optiunii rezida in faptul ca, prin intermediul anumitor metode, vointa unui anumit grup de persoane este, la inceput, proclamata vointa majoritatii populatiei, dupa care majoritatea populatiei ajunge sa confunde aceasta vointa cu a ei", crede Dmitri Iuriev, directorului centrului "Media-consulting si tehnologii politice contemporane". (Preluare dupa Agentia Rusia la zi)
EPIDEMIA LIBERTATII
|
Acelasi Iuriev scria, de asemenea, ca "marsul revolutiilor portocalii reprezinta doar inceputul. Specialistii in tehnologii politice lanseaza in productie de serie conducerea manipulata a libertatii". Ca argument in favoarea punctului sau de vedere, analistul cita cuvintele "liderului portocaliu" Iulia Timosenko, potrivit careia "revolutia portocalie va deveni o epidemie a libertatii in intreaga lume". Nu este un simplu joc de cuvinte. Libertatea este o binefacere, iar epidemia - o imbolnavire in masa, dar daca libertatea se va rapandi intr-o astfel de maniera, atunci nu mai este o binefacere. Dupa toate probabilitatile, cuvantului i-a fost adaugat un sens nou, ceva de genul "supunerii involuntare". Altfel spus, daca va considerati liberi - inseamna ca nu va dati seama ca sunteti manipulati.
|