x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alpinistii romani din Himalaya

Alpinistii romani din Himalaya

05 Noi 2004   •   00:00

Temerari - Lacatusu si Torok mai spera chiar si fara Mardare

Dupa 30 de zile de la inceperea expeditiei in Himalaya, echipa de alpinisti formata din Ticu Lacatusu, Viorel Amzaroiu si Ioan Torok si-a stabilit tabara de baza la 5.500 de metri altitudine, in drumul ei spre unul dintre putinele varfuri necalcate pana acum. Viorel insa nu va mai putea cuceri Janak-ul. Bolnav, el s-a intors acasa.
VLADIMIR IOAN

JANAK. Varful pe care n-a urcat nimeni. Inca!
BOALA. Viorel Amzaroiu a parasit echipa

Din acest punct, cei trei fac explorari ale versantilor pentru a gasi un traseu accesibil pentru a urca mai departe pe Janak, varful himalayan necucerit inca de om. Chiar daca temperatura este suportabila, aerul rarefiat si necunoscutul sunt piedici greu de trecut, pana si porterii (carausii), obisnuiti cu locurile, au inceput sa cedeze fizic sau psihic. Lucrurile nu stau bine nici printre romani, starea de sanatate a lui Viorel l-a obligat pe acesta sa-si paraseasca coechipierii si sa coboare pana in cea mai apropiata asezare. Daca pe drumul spre varful Everest exista Internet aproape la tot pasul, aici nu gasesti nici macar gunoaie. Singura modalitate de comunicare de care dispune echipa este un telefon cu legatura prin satelit. Asa am primit cateva mesaje, poate prea putine, pe care nu le vom comenta. Am reprodus cateva pentru a va oferi un contact cat mai direct cu situatia si starea de spirit in care se afla echipa. Ne-am permis doar sa completam cateva cuvinte ciopartite de degetele inghetate, preocupate mai mult cu supravietuirea decat cu figuri de stil. In ultima comunicare pe care am primit-o la 31 octombrie, Ticu a scris: "Suntem la tabara unu, 5.500 m pe Broken Glacier. Adus aici tot ce trebuie. Peste doua zile incepem escalada tehnica. Ruta are de toate (se refera dificultatile tehnice: stanca, gheata etc.), dar si un serac (un fel de turn de zapada inghetata foarte instabil) suspendat periculos".

ONESTITATE. Mardare se afla acum in Romania si umbla pe la doctori care-l trimit de la unul la altul, ieri a fost pana si la un specialist in boli tropicale! "Sa spun ca ma simt rau as minti, dar in aceeasi masura as face-o si daca as zice ca mi-e bine." E slabit si are o stare suficient de ciudata incat sa-si doreasca sa fie vorba doar de o "banala" pneumonie. Viorel ar fi putut sa ramana o vreme la caldurica pe la poalele Himalayei si sa urce mai apoi cand toate erau aranjate. "Ar fi fost o lipsa de onestitate. Una din partile cele mai dificile ale ascensiunii este caratul materialelor si hranei, lucru pe care nu l-as fi putut face." Majoritatea porterilor i-au parasit pe parcurs, iar putinii oameni ramasi ar fi trebuit sa care si echipamentul lui. Din noblete, Mardare a renuntat la poate unica sa sansa de a fi primul om din lume care a urcat pe Janak Peak.

Unul dintre sponsorii principali ai expeditiei este Dasimpex partener Orange. Compania crede in invingatori; acesta este motivul pentru care sustine expeditia din Himalaya, asa cum s-a implicat si pana acum in proiecte din domeniul educational si sportiv.

DESPARTIRE

"Mardare nu s-a simtit bine in ultimele doua zile. Probabil o mica pneumonie, dar cu insuficienta respiratorie. Nu foarte grav, dar riscant aici. A coborat in Ghunsa cu un porter" - Ticu si Ioan

JURNAL INGHETAT
  • 20 octombrie. Suntem la Lhonak, 4.700 m altitudine. Mica asezare sezoniera serpa. Ziua bine, 10 grade. Dimineata si noaptea - 10. Porterii sunt terminati. Mai vor doar o zi. Maine incercam tabara de baza: +5.000 m.
  • 21 octombrie. Lhonak 4.700 m. Nu am putut trece cu porterii spre Broken Glacier. Prea dificil si periculos pe toate variantele. Maine porterii coboara. Raman 7 mai devotati. Cu bine.
  • 22 octombrie. Ne mutam la 4.850 m, pe Lhonak Glacier. Vom explora ghetarul Tsisima ce urca spre nord-est, pe peretele vestic Janak. N-a calcat alpinist pe aici.
  • 24 octombrie. Tabara de baza avansata este cam la 3-4 kilometri de versantul sud-vestic al lui Janak, care arata magnific. Vom cara acolo echipamentul din tabara de la 4.750 m.
  • 25 octombrie. Mardare la Ghunsa, peste 1.000 de metri sub tabara de baza, insotit de unul dintre porterii nostri. Sanse sa se reintoarca... minime. Noi foarte afectati. Pierdut om de baza. Ne-am despartit in lacrimi.
  • 27 octombrie. OK, cu gand la Mardare. Azi spre tab. avans. (TBA) 5.200, unde vrem trei zile in care sa caram echip. spre 5.600, cat mai apr. de perete. Greu, mai avem 2 porteri capabili. Nins.
  • ×
    Subiecte în articol: observator octombrie