x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ar fi nevoie de o jumatate de an pentru eliberarea rovinietelor

Ar fi nevoie de o jumatate de an pentru eliberarea rovinietelor

03 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Cele aproximativ 500 de ghisee unde se plateste noua taxa de drum ar putea termina eliberarea rovinietelor pentru cele peste 4 milioane de masini abia la vara, daca ar lucra intr-un ritm de 12 ore pe zi.

Sase luni pentru rovinieta

Pana pe 15 ianuarie 2005 posesorii de autovehicule din Romania trebuie sa achite taxa de drum. Numarul mic de centre unde se elibereaza rovinieta face insa sa fie nevoie de sase luni pentru a se putea raspunde tuturor solicitarilor.
EDUARD PASCU, LUCIAN FLOREA

RABDARE. Dupa cateva ore bune de stat la coada, urmeaza inca o jumatate de ora de calvar pentru procesarea datelor si abia apoi primesti mult ravnita rovinieta
Anul 2005 a adus pentru toti soferii din Romania o noua bucurie: rovinieta. Dupa ce, inainte de Sarbatori, milioanele de romani care poseda masini asaltasera locurile in care se plateste taxa, cozile au aparut din nou ieri, o data cu redeschiderea oficiilor postale.

Rovinieta este taxa de drum pe care soferii trebuie sa o achite daca doresc sa se deplaseze cu autovehiculul in reteaua de drumuri nationale, judetene, europene si autostrazi. Taxa este de fapt o alta taxa de folosire a soselelor, atat timp cat de la toti soferii se colecta prin intermediul carburantilor o taxa de drum. Diferenta consta in faptul ca aceasta noua taxa se calculeaza in functie de gradul de poluare al masinii: motoare non euro, euro I sau euro II. Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania spun ca acest calcul in "grad de poluare" s-a facut la cerintele Comunitatii Europene, pentru alinierea la standardele UE. Astfel spus, mai voalat, se doreste o innoire a parcului auto. Doar pentru camioanele de mare tonaj, taxa se calculeaza si in functie de alte caracteristici tehnice, cum ar fi numarul de axe si greutatea.

EXCEPTII. Sunt exceptate de la plata doar Ambulantele, masinile MApN, MAI, ale serviciilor publice pentru situatii de urgenta, transportul public local precum si autovehiculele aflate in proprietatea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Rovinietele se aplica pe partea interioara a parbrizului, in loc vizibil. Cum in Romania erau inmatriculate, la sfarsitul anului 2003, 4,19 milioane de autovehicule, "averea" colectata de la populatie de CNADNR s-ar cifra la peste 70 de milioane de euro. Desi, initial, compania de drumuri hotarase ca taxa sa fie obligatorie incepand cu 1 ianuarie, termenul limita pentru achizitionarea rovinietei a fost prelungit pana la 15 ianuarie. In acelasi timp, Automobil Clubul Roman ceruse suspendarea acestei taxe, pentru ca soferii nu au fost anuntati din timp.

ROVINIETA E PE DOS. Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie a trimis la redactie ieri un comunicat prin care semnaleaza cu indignare ca rovinietele eliberate in aceste zile au Tricolorul tiparit invers deasupra Stemei Romaniei, motiv pentru care solicita autoritatilor remedierea situatiei si intrarea in legalitate.

COZI LA TAXA SI IN TARA
Click pentru a mari imaginea
Introducerea taxei de drum a creat cozi interminabile si in tara. Spre exemplu, la Craiova, mii de posesori de autoturisme au continuat "sa se calce in picioare" (foto) si in acest inceput de an, pentru a putea a intra in posesia rovinietelor. Situatia s-a creat deoarece in Banie au fost amenajate doar trei ghisee, in incinta unor oficii postale. Asta in conditiile in care parcul auto al orasului depaseste 120.000 de autoturisme. La nivelul judetului au fost deschise alte astfel de patru ghisee, in Bailesti, Calafat, Filiasi si Segarcea, insa si acestea sunt insuficiente. Nemultumiti, atat din cauza reintroducerii taxei, cat si deoarece sunt nevoiti sa astepte ore intregi pentru a o putea plati, majoritatea craiovenilor prefera sa mai astepte: asa se face ca doar 15% dintre ei si-au platit, pana in prezent, taxa de drum. (Cristian Vasilcoiu)

ESTIMARI
Potrivit site-ului CNADNR, rovinieta se achita la oficiile Postei Romane, care a pus la dispozitie 194 de birouri din toata tara, la cele 86 de puncte de lucru (Agentie, Sectie sau Directie) ale Companiei, la cele 72 de benzinarii Rompetrol sau la 168 de benzinarii SNP Petrom. Ieri dupa-amiaza, vanzatorii de la statiile de benzina din Bucuresti spuneau ca rovinieta se va comercializa doar incepand de astazi. In cele 11 zile care au mai ramas pana la 15 ianuarie, termenul (deja prelungit) pentru plata taxei, proprietarii celor peste 4 milioane de masini inmatriculate in Romania vor trebui sa se inghesuie la cele 448 de puncte de vanzare. Angajatii postei si persoanele care stau ore in sir la cozi spun ca introducerea datelor in calculator dureaza, in medie, pentru fiecare autovehicul, 15-20 de minute. Intr-un ritm de munca permanenta, fara oprire, un ghiseu ar putea elibera astfel doar aproximativ 100 de roviniete pe zi. La un calcul simplu, cele 4,19 milioane de roviniete ar putea fi eliberate in cel putin 80 de zile calendaristice. Intr-un program de lucru de 12 ore pe zi, autoritatile ar avea nevoie de aproximativ 6 luni de zile lucratoare.

SANCTIUNI
Proprietarii de autovehicule care nu achita taxa de drum si sunt depistati in trafic risca amenzi usturatoare. Pentru turisme, sanctiunea este intre 3 si 4,5 milioane de lei, pentru microbuze intre 15 si 25 de milioane de lei, pentru autocare intre 30 si 45 de milioane de lei, pentru camioane de marfa cu o greutate totala mai mica de 3,5 tone intre 10 si 15 milioane de lei, pentru camioane mai grele de 3,5 tone, dar pana in 7 tone amenda este intre 15 si 25 de milioane de lei.
×
Subiecte în articol: observator milioane taxa rovinieta