Artiştii Operei Române din Cluj vor declanşa, mâine, grevă generală şi cer demiterea directorului instituţiei, pe care îl acuză de management defectuos în dauna Operei, a angajaţilor ei şi a publicului spectator, dar şi de abuz în funcţie şi lipsă de comunicare între el şi Sindicatul Transilvania Art.
Într-un memoriu adresat direcţiunii Operei Naţionale Române din Cluj, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Prefecturii Cluj de Sindicatul Transilvania Art, sindicat reprezentativ al ONRC, se arată că sindicaliştii au decis declanşarea grevei generale în 11 octombrie 2010, la ora 9.00, la sediul Operei, din Cluj, informează mediafax.ro.
Potrivit memoriului, prin această acţiune angajaţii instituţiei doresc să aducă la cunoştinţă hotărârea lor de a cere demiterea directorului general Rareş Trifan pentru management defectuos în dauna Operei, a angajaţilor Operei şi a publicului spectator, abuz în funcţie şi lipsa de comunicare dintre acesta şi Sindicatul Transilvania Art.
Conform sursei citate, managementul defectuos în detrimentul angajaţilor s-a concretizat prin încălcarea Legii 130, prin tergiversarea semnării unui Contract Colectiv de Muncă, dezinteres faţă de problemele salariale ale angajaţilor Operei, care au în acest moment, cele mai mici salarii dintre operele din ţară şi cele mai puţine posturi, ONRC fiind, totdată, printre puţinele instituţii din ţară în care nu este plătit sporul de fidelitate, de 15 la sută.
Artiştii mai reclamă condiţiile improprii de muncă. "La fel ca în septembrie 2009, şi acum în septembrie 2010, frigul din sălile de repetiţii, fosă, vestiare, scenă, birouri, lipsa apei calde (în vestiarul de la balet), creează grave probleme tuturor angajaţilor" se arată în memoriu.
Sindicaliştii îl mai acuză pe directorulRareş Trifan de cheltuirea din banii publici (în condiţii de gravă criză economică), a unor sume de ordinul "a miliarde de lei", (bani care au ajuns cu precădere la unii colaboratori externi).
De asemenea, sporul de 15 la sută pentru condiţii grele de muncă nu a putut fi acordat tuturor angajaţilor în luna septembrie 2010, deoarece direcţiunea nu a programat în această lună spectacole sau repetiţii generale care să îi angreneze pe toţi angajaţii Operei.
"Deşi ONRC. are meşteri pricepuţi, (croitori, tâmplari, etc.), directorul general Trifan a preferat să cumpere sacouri bărbăteşti la preţuri enorme (12 milioane/buc) din magazine foarte scumpe, iar mobila, în loc să fie construită la Atelierele Operei, să o cumpere de la unul dintre cele mai scumpe magazine de mobilă din Cluj. Directorul general Rareş Trifan "oferă celor interesaţi" un adevărat model de risipă a banului public. Astfel, opera Tosca, în care s-au investit, în anul 2008, aproximativ trei miliarde de lei, a fost reprezentată în decursul anilor, de trei ori. Cu alte cuvinte, s-au investit pentru fiecare seară de spectacol câte un miliard de lei", mai spun sindicaliştii.
Totodată, artiştii susţin că banii primiţi de la buget s-au dus (şi se duc în continuare) cu predilecţie spre regizori şi scenografi, colaboratori externi (Mona Chirilă, Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor, Carmencita Brojboiu, Vincent Liotta), pentru montări care sunt "uitate" în magazia de decoruri, după câteva reprezentaţii.
"Este moral ca în octombrie 2010, în plină criză economică, când angajaţii O.N.R.C. au salariul diminuat (pentru a IV-a lună consecutiv) cu 25 la sută, directorul general să dispună cheltuirea a miliarde de lei pentru montarea unei lucrări aflată deja în repertoriu, şi pentru plata a zeci de mii de euro către colaboratori externi? A fost normal ca în perioada noiembrie-decembrie 2009, când angajaţii ONRC erau obligaţi la opt zile de concediu fără plată, directorul general Rareş Trifan să îl plătească pe regizorul Rareş Trifan cu aproximativ 7.000 euro? Istoricul Fl. Constantinescu, scria: Un popor de oi, naşte o guvernare de lupi. Angajaţii ONRC, reprezentaţi de Sindicatul Transilvania Art, demonstrează prin această grevă generală că nu sunt o turmă de oi", se mai arată în memoriu.
Citește pe Antena3.ro