OBSERVATOR
TURISM - Se discuta tot mai serios de legalizarea bacsisului
Legalizarea bacsisului pe care il primesc chelnerii, cameristele si alti lucratori din turism va face parte dintr-un pachet mai mare de propuneri privind facilitati fiscale pentru operatorii si agentii de turism.
IOHANNA ONACA PURDEA
BOSS-UL DE LA TURISM. Sorin Marius Crivtonencu sustine legiferarea bacsisului
|
EXEMPLU. In Statele Unite, bacsisul pe care il primesc angajatii din industria turistica este diferentiat in functie de domeniu, precum si in functie de atitudinea prestatorului. De exemplu, un chelner primeste 15% din valoarea consumatiei (fara TVA) pentru un serviciu bun, intre 15% si 20% pentru serviciu foarte bun si 10% pentru serviciu modest. Barmanul primeste 15-20% din valoarea consumatiei, iar garderobierul este recompensat cu un dolar pentru fiecare haina. Pentru aducerea masinii la intrarea in restaurant, la plecarea clientului, valetul primeste doi dolari. In SUA, soferul de taxi primeste de regula 10%-15% din costul calatoriei, plus 1-2 dolari in cazul in care ajuta la punerea sau scoaterea bagajelor din portbagaj. In hotelurile americane, bacsisul cameristei se ridica la 2-5 dolari pe zi. In cazul in care clientul unui hotel solicita receptionerului obtinerea unor bilete la teatru sau la un spectacol, bacsisul pe care trebuie sa il plateasca acestuia este de 5-10 dolari.
NU E O PRIORITATE. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat ca proiectul ANT privind legalizarea bacsisului acordat angajatilor din sectorul hotelier si de restaurante nu reprezinta o prioritate pentru situatia economica actuala. El a aratat ca exista tari care au adoptat sistemul de declarare si impozitare a bacsisurilor, dar ca aceasta idee nu reprezinta o prioritate pentru Romania.
Citește pe Antena3.ro