OBSERVATOR
Un document senzational, ce ar fi trebuit sa fie de mult in mainile procurorilor, dovedeste fara drept de apel destinatia unei mari sume de bani disparute in vartejul megafraudei FNI. Banetul nu s-a evaporat, ci s-a convertit, printr-o spalare destul de stravezie, in capitalul social al unor firme in care ii gasim asociati pe Sorin Ovidiu Vantu si pe Liviu Luca.
GABI GOLEA
|
|
CONTROVERSATI. Sorin Ovidiu Vantu (stanga) si Liviu Luca sunt asociati in cateva firme care au rulat bani in afaceri ce ridica semne de intrebare |
Documentul la care facem referire se numeste "Conventie pentru achizitionarea de unitati de fond FNI" si a fost incheiat, in vara anului 1998, intre SOV Invest (reprezentata de Ioana Maria Vlas, in calitate de presedinte-director general) si Federatia Sindicatelor Petrom (reprezentata de presedintele Liviu Luca). In baza conventiei, sindicatul condus de Luca a cumparat un pachet de unitati de fond, avand o valoare cuprinsa intre 10 miliarde si 40 miliarde de lei, pe o perioada de un an.
Stiut-au oare sindicalistii la ce loterie se joaca banii lor? Cu siguranta, presedintele lor a stiut prea bine, daca citim "clauza speciala", care spune ca "In cazul scaderii unitatii de fond FNI, SOV Invest garanteaza rascumpararea soldului de unitati de fond ale Investitorului la valoarea cea mai mare existenta inainte de aparitia evenimentului, cu prioritate din totalitatea activelor FNI". O dovada mai buna nici nu se putea, acest contract fiind facut expres ca o insemnata suma de bani sa "sifoneze" la momentul previzibilului crah, intr-o directie dinainte stabilita. Un asemenea parteneriat de afaceri intre Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu trebuie sa fi stat la baza legaturilor ulterioare, din care va vom prezenta o parte.
CORDONUL OMBILICAL. Cati bani au fost retrasi de "investitorul" Luca din FNI la prabusirea Fondului? Naiba stie! Procurorii, care au vadit altminteri un interes nu intotdeauna consecvent in descalcirea itelor FNI (desi o au la indemana pe cooperanta Maria Vlas), nu au calcat, dupa stiinta noastra, pe aceasta pista. Le oferim cateva indicii, care-ar putea sa-i puna pe urma banilor sfeterisiti, daca asta ii intereseaza cu adevarat.
Undeva, in Cipru, adica in paradis, s-a nascut de mult firma "Comac LTD", despre care si copiii stiu ca ascunde (destul de transparent) interesele, dar si capitalul lui Vantu. Capital care s-a intors acasa, dupa ce s-a bronzat la soarele Mediteranei, pentru a-si cauta perechea. Si-a gasit-o in capitalul Petrom Service, despre care, cel putin partial, am aratat mai sus cum s-a cladit. Aceasta incuscrire a facut pui. Va spunem numele puilor:
GM Invest SA, firma in care Comac are aport de capital in valoare de 369.861 $ si 2,6 miliarde de lei. In treacat fie spus, intre administratori ii regasim pe Stoica Liviu (fost sef Gelsor Ploiesti) si Andrei Dorinel Valeriu (fost presedinte Gelsor SA).
Expresiv SA, unde Comac are aport de capital de 119.634 $ si 5,6 miliarde de lei, celelalte actiuni fiind detinute de Cornel Nistorescu si de federatia patronata de Luca.
Conservil, unde Comac a pus la bataie 172.546 $. Administratorul Conservil este un senior al informatiilor, fostul sef al Directiei 1 a Securitatii, colonelul (r) Gheorghe Ratiu.
Editura Ziua SRL, ale carei actiuni sunt detinute de Comac si de Federatia Sindicatelor Petrom.
Acestea fiind spuse, putem banui cum isi spala in familie Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca nu rufele, ci banii. Suficienti ca sa se infrupte din ei si prietenii lor. Ori suntem noi peste masura de cusurgii, ori Oficiul (sau, mai bine zis, Orificiul) pentru Spalarea Banilor e prea ocupat sa-i caute pe turcii sau sirienii care scot din tara bani murdari, pentru a mai lua seama la romanii care fac operatiunea in sens invers.