OBSERVATOR
O autocisterna plina cu 4.000 de metri cubi de hidrogen s-a rasturnat intr-un sant, echipele de interventie reusind sa remedieze situatia dupa sapte ore
La un pas de dezastru
O catastrofa care putea egala tragedia de la Mihailesti era cat pe ce sa se produca ieri-dimineata in localitatea buzoiana Merei. O autocisterna plina cu 4.000 de metri cubi de hidrogen gazos s-a rasturnat intr-un sant, echipele de interventie reusind sa remedieze situatia abia dupa sapte ore.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU
NOROC. Cisterna a fost dotata corespunzator, astfel ca hidrogenul nu s-a scurs din recipiente
|
INTERVENTIE. Soferul a chemat cu ajutorul telefonului mobil pompierii, deoarece incarcatura deosebit de periculoasa putea exploda din moment in moment. La fata locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri si politisti, care au izolat imediat zona pe o suprafata de 300 de metri, deviind totodata traficul rutier pe relatia Costesti - Stalpu. Constatand ca incarcatura poate face ravagii in cazul unei explozii, pompierii au luat decizia sa astepte dimineata pentru a evalua situatia si a repune pe roti cisterna. Autocisterna a fost repusa pe roti in jurul orei 11:30, la aproximativ sapte ore de la producerea accidentului, operatiunea decurgand fara incidente. Pentru aceasta, au fost aduse de la Ploiesti doua macarale.
INTERVENTIE. Autoritatile au stat sapte ore cu teama ca "bomba pe roti" ar putea exploda in orice moment
|
Citește pe Antena3.ro
|
|
ESTIMARE
|
"Hidrogenul gazos este o substanta foarte periculoasa, deoarece este inflamabila si, la orice scanteie, poate exploda. Avand in vedere cantitatea transportata, daca ar fi existat o scurgere si o scanteie cat de mica, ar fi avut loc o explozie de proportii cel putin la fel de dramatice ca ale celei de la Mihailesti. Interventia noastra prompta, cat si masurile luate de transportator (autocisterna era dotata special pentru astfel de transporturi) au facut ca o noua catastrofa sa fie evitata", ne-a declarat Alexandrina Sonea, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Specialistii sustin ca este de preferat ca, in cazul unor astfel de accidente pe timp de noapte, sa se evite interventia cu obiecte de iluminat, mai ales in cazul scurgerilor de hidrogen gazos.
|
APROAPE
|
Evenimentul de ieri s-a petrecut la mai putin de 80 de kilometri de locul tragediei de anul trecut de la Mihailesti, ambele cazuri avand loc pe raza judetului Buzau. Anul trecut, la 24 mai, 18 oameni (jurnalisti, pompieri, localnici si persoane aflate intamplator prin zona) au murit, iar alti 13 au fost grav raniti, dupa ce o autocisterna incarcata cu saci de azotat de amoniu a explodat. Deflagratia a fost resimtita la cinci statii seismice, in sosea ramanand un crater adanc de 6 metri si jumatate si cu un diametru de 21 de metri. Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, au fost inregistrate distrugeri totalizand peste 2,7 miliarde de lei.
|