x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concursuri de fotografie pentru o lume mai bună

Concursuri de fotografie pentru o lume mai bună

de Diana Scarlat    |    30 Dec 2011   •   21:00
Concursuri de fotografie pentru o lume mai bună

Fotografia a devenit un mijloc perfect de sensibilizare a oa­me­nilor in legatura cu lucruri ignorate de multi pana acum. Cele mai nonconformiste concursuri de fotografie aduc in lumina fenomene, sporturi, evenimente sau chiar pe­ricole mondiale, provocand la concurs amatori si profesionisti.

Un concurs desfasurat recent, care si-a premiat castigatorii pe 21 decembrie, a fost dedicat dizabilitatii vazute altfel. Prima editie a concursului "Dizabilitatea intr-o alta lumina", a fost premiata in cadrul proiectului "RESCUE – Infiintarea unei Retele de Economie Sociala destinata integrarii profesionale a persoanelor cu dizabilitati, pornind de la experiente si bune practici in Uniunea Europeana". Concursul, derulat in perioada 17 octombrie – 12 decembrie 2011, pe site-ul HYPERLINK "http://www.onphr.ro/"www.onphr.ro, a acordat sansa participantilor sa exprime, prin intermediul fotografiilor, elemente din viata persoanelor cu dizabilitati, care sa contureze o imagine proprie a intelegerii potentialului de integrare a acestora. Au fost inscrise in concurs 240 de fotografii, pe care juriul l-a apreciat dupa criteriile noutate, creativitate, originalitate si valoare artistica. Valentin Calin Tocut, din Bihor, a castigat pre­miul I, constand intr-un kit de aparat foto profesionist. Pre­miul al doilea a fost o geanta foto si a fost revendicat de Tiberiu Cimpoeru, din Bucuresti, iar premiul al treilea, un kit de curatare pentru aparate si obiective, a fost castigat de Victor Doana, din Lugoj.

Si sporturile extreme sunt incurajate prin concursuri foto pentru amatori, iar rezultatele sunt senzationale. Concursurile au fost facute pe Facebook. Oricine a fotografiat riderii la evenimentul Jump The Mall, desfasurat in parcarea unui mall din Bucuresti, inclusiv weekendul trecut, a avut sansa sa concureze pentru cea mai votata poza a fiecarei zile de eveniment, pre­miul fiind cate o pereche de casti audio special concepute pentru sporturi extreme. De asemenea, la sfarsitul celor doua weekenduri de eveniment, cele mai votate trei poze au castigat locul I, constand intr-o placa de snowboard, locul II, o pereche de legaturi, si locul III, o pereche de buti. "Atat evenimentul, cat si concursul de fotografie, au ca scop popularizarea sporturilor precum snowboarding, ski, bike si skate, mai ales pentru tinerii care merita si altceva in afara de fotbal. Tot in acest sens, am initiat acum cinci ani seria de concursuri de fotografie Photoride, pe pagina web h2o.ro. In sezonul de iarna, concursul se desfasoara la Balea Lac si are ca tema principala Snowboar­dingul, dar cu sectiuni se­cundare ski, landscape, si altele. Vara, acestea se desfasoara pe plaja H2O din Mamaia, iar sportul vizat este Kitesurfingul, cu teme secundare windsurfing, SUP, plaja si altele", spune Iulian Tache, reprezentantul unuia dintre organizatori.

Mediul inconjurator este si el fotografiat pentru diverse concursuri si expozitii care au ca scop sensibilizarea celor care pana acum nu s-au gandit ca o lume mai curata este mai buna pentru viitorul tuturor. "Am avut o expozitie itineranta care s-a numit «EEA si Norway Grants», prezentata la Bucuresti, la Muzeul National de Arta al Romaniei, in exterior, la Sibiu, la Cluj si la Iasi, iar in primavara va fi la Timisoara. Am publicat si un album foto care include toate fotografiile expuse. Toate fotografiile sunt realizate de Bogdan Croitoru, fotograf profesio­nist", explica Diana Sacarea, EEA & Commercial Officer Royal Norwegian Embassy.

Un eveniment mai putin obisnuit, care a organizat, de asemenea, un concurs foto pentru a sensibiliza opinia publica, a fost Pan-European photo competition 2011 – Focus on Risk prevention. Cea de-a doua editie a competitiei paneuropene de fotografie a EU-OSHA a provocat deopotriva fotografi pro­fe­sio­nisti si amatori sa-si im­par­ta­seasca viziunea asupra locurilor de munca sigure si sanatoase din Europa. Com­petitia s-a concentrat asupra prevenirii riscurilor, pentru a demonstra in ce fel pot colabora angajatorii si angajatii pentru a preveni accidentele si bolile profesionale. Aproximativ 2.500 de fotografi de pe intreg cuprinsul Europei au trimis imagini din toate cele 27 de state membre, inclusiv din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si sase tari candidate si tari po­tential candidate, respectiv Croatia, Turcia, Serbia, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Albania. Un juriu in­ternational, format din fo­tografi profesionisti si experti in domeniul sanatatii si securitatii, au selectat fotografiile castigatoare in functie de relevanta, creativitate, originalitate si de mesajul european transmis. Pe langa premiile acordate primelor trei fotografii, EU-OSHA a acordat si un premiu special pentru tineret, celui mai bun participant cu varsta sub 21 de ani. Concursul paneuropean de fotografie joaca un rol crucial in stimularea constientizarii securitatii si sanatatii la locul de munca, sustinand misiunea EU-OSHA de a face locurile de munca europene mai sigure, mai sanatoase si mai productive.

×