x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Congres - Liberalii au blocat fuziunea cu PD

Congres - Liberalii au blocat fuziunea cu PD

06 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Valeriu Stoica s-a trezit ca a ramas printre putinii sustinatori ai fuziunii PNL-PD. Desi la nivel declarativ, liberalii si-au pastrat deschisa "optiunea" pentru acest proiect, decizia congresului PNL a fost ca fuziunea cu PD nu este o prioritate pentru partid. Desi la nivel declarativ si-au pastrat deschisa "optiunea fuziunii cu PD", delegatii la congresul PNL au decis ca aceasta nu este o prioritate pentru partidul lor.
MONICA IORDACHE

SUSTINUT. Dupa ce a fost ales presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu a obtinut si echipa pe care si-a dorit-o
A doua zi a congresului PNL s-a mai animat atunci cand a fost deschis subiectul fuziunii cu PD. Desi nu cu mult timp in urma, majoritatea liderilor liberali se declarau adepti ai acestui proiect, Valeriu Stoica s-a trezit in ziua congresului ca a ramas printre putinii lui sustinatori. Stoica a depus o motiune de creare a polului politic de centru-dreapta si, intr-un discurs de o jumatate de ora, a incercat sa-si convinga colegii sa i-o voteze. Documentul prevedea formarea polului de centru-dreapta prin transformarea Aliantei in partid politic si anuntarea cat mai rapida a unui calendar de fuziune a celor doua formatiuni. Stoica le-a spus colegilor sai ca intre cele doua partide nu exista incompatibilitati si ca, desi s-a spus ca prioritara ar fi guvernarea, este important sa i se asigure Guvernului, prin fuziune, o baza politica solida.

"Ma ingrijoreaza gandul ca am putea repeta experienta CDR si ca lasam sa curga timpul. Dupa patru ani de guvernare, cu greu partidele din Alianta mai pot ramane unite. Atunci se va merge pe ideea: scapa cine poate", a avertizat fostul presedinte PNL. El a mai spus ca unirea celor doua partide nu inseamna un "viraj doctrinar" si nici renuntarea la identitatea liberala, asa cum PNL nu a pierdut acest lucru nici din fuziunile cu ApR si UFD. Motiunea lui Stoica a fost contracarata de motiunea noului presedinte, Calin Popescu Tariceanu. In documentul propus de acesta, se arata ca PNL "isi asuma disponibilitatea unei actiuni care sa conduca spre un proces de fuziune, daca si PD isi va manifesta aceasta optiune politica", dar ca, in perioada urmatoare, "eforturile trebuie concentrate pe indeplinirea obiectivelor guvernarii". Tariceanu a facut o pledoarie pentru identitatea liberala, spunand ca partidul care trebuie sa duca Romania pe calea reformelor trebuie sa fie liberal, nu conservator, si a spus ca lipsa de coeziune din cadrul Partidului Popular European este deja notorie, find divizat pe probleme legate de evolutia Uniunii Europene. Noul presedinte nu a pierdut ocazia sa ii reproseze lui Stoica "targul politic pe care l-a facut cu PSD in 2000 si care a costat imens PNL". "Daca vrem sa ramanem la nivelul jocurilor politice, putem declansa o noua miscare browniana, ca sa aratam ca suntem in continuare tineri si nelinistiti", a conchis liderul PNL, adaugand ca ar fi o greseala sa se inceapa in graba fuziunea, inainte ca acele doua partide sa se aseze pe structurile administratiei publice.

BILANT. Valeriu Stoica si Viorel Catarama au reusit sa faca doar valuri la congresul PNL

SUSTINERE. Nici un alt vorbitor nu a sarit in ajutorul lui Stoica, majoritatea liderilor liberali plasandu-se alaturi de noul presedinte. Vicepresedintele Puiu Hasoti a spus ca "fuziunea este posibila, dar nu neaparat necesara" si ca, in privinta afilierii la PPE, nimeni nu a intrebat acest partid daca ar fi de acord cu "o asemenea manevra politica". Vicepresedintele Mona Musca a spus si ea ca fuziunea este un subiect care trebuie sa preocupe un partid in opozitie nu la guvernare, iar presedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus, a dat si un termen pentru acest proiect: "Dupa 2006, putem sa il luam in seama". Cele doua optiuni au fost supuse la vot, documentul lui Tariceanu inregistrand doar doua voturi impotriva si sase abtineri, restul celor peste 1.000 de delegati votand pentru. Motiunea lui Stoica a intrunit 84 de voturi pentru si 66 de abtineri.

LISTE PARALELE
Liberalii si-au ales in ultima zi de congres Comitetul Executiv, un organism format din 13 membri, care dubleaza Biroul Permanent si care se va intruni la doua saptamani. Desi votul a fost uninominal si a candidat cine a vrut, liderii de filiale au facut o intelegere prealabila, pe cine sa voteze. Lista "agreata" a fost facuta cu o saptamana in urma, iar delegatii la congres au respectat-o cu sfintenie. Cu un singur "deranj": Ludovic Orban, care a reusit sa obtina suficiente voturi penru a intra in Comitet, desi nu se afla pe lista "agreata". De altfel, in paralel a mai circulat o lista de alti 13 candidati, propusa de Orban, dar care nu a avut succes. Faptul ca lucrurile au fost aranjate dinainte a dovedit-o chiar Tariceanu, care i-ar fi spus, conform unor surse liberale, unui doritor de a candida pentru un loc in Comitetul Executiv sa nu se mai agite, pentru ca "jocurile au cam fost facute". De altfel, votul a fost strict supravegheat de Gheorghe Stefan, zis "Pinalti", aflat si el pe lista "buna", la care delegatii veneau sa ii arate ca au votat cum trebuie.

COMITET
In Comitetul Executiv al PNL au intrat ca membri plini Teodor Atanasiu (1.062 de voturi), Aleodor Francu (931 de voturi), Dobre Victor (905 voturi), Romeo Stavarache (878 de voturi), Ovidiu Draganescu (816 voturi), Gheorghe Stefan (812 voturi), Cornel Popa (803 voturi), Marius Nicoara (786 de voturi), Ludovic Orban (712 voturi), George Scutaru (701 voturi), Vlad Moisescu (693 de voturi), Sandu Gabriel (674 de voturi) si Florin Popescu (643 de voturi). Membri supleanti au fost alesi: Cornel Stirbet (613 voturi), Varujan Vosganian (607 voturi) si Mircea Muntean (430 de voturi). Dupa vot, liberalii s-au dus sa se indulceasca si ei cu o prajitura la receptia data pentru ei la Clubul Parlamentarilor de catre conducerea partidului.
×
Subiecte în articol: observator pnl stoica voturi