x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil ucis de o anestezie

Copil ucis de o anestezie

29 Iun 2009   •   00:00

Un copil de 3 ani a murit, ieri, la Centrul Medical Unirea din Capitală (CMU), în urma unei anestezii pentru o investigaţie RMN (rezonanţă magnetică).





Potrivit prof. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, în cazul copiilor mici care fac RMN este necesară anestezia. Ioan Lascăr a anunţat că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz şi urmează să deschidă o anchetă.

Într-un comunicat al CMU, purtătorul de cuvânt al centrului, Cristiana Vago, a precizat că decesul copilului, care suferea de la naştere de o afecţiune cerebrală gravă, a survenit în urma unui stop cardiorespirator şi că medicii au respectat protocolul valabil în aceste situaţii.

Părinţii au anunţat că vor da în judecată CMU, pe motiv că medicii ar fi încercat să resusciteze copilul cu un defibrilator defect. "După ce au văzut că nu merge defibrilatorul, au cerut ajutor de la SMURD şi BGS, dar copilul deja murise", a spus tatăl copilului.

Acuzaţiile au fost negate de reprezentanţii CMU. Alexandru Popescu, directorul de comunicare al CMU, a recunoscut că defibrilatorul din clinică "nu a răspuns corect", însă a precizat că aparatul a fost înlocuit, în două minute, cu un altul adus din Maternitatea "Regina Maria".


S-a acţionat cu defibrilator defect, voi da clinica în judecată
Tatăl copilului care a murit la Centrul Medical Unirea (CMU) a declarat că acestuia i-au fost făcute investigaţii timp de o oră şi că, în momentul în care acesta nu a mai respirat, medicii au acţionat cu un defibrilator defect, bărbatul spunând că va da în judecată clinica.

Ciprian Constantineanu a precizat că s-a întors de curând cu familia din concediul pe care l-au petrecut în Turcia. Bărbatul a spus că a făcut o programare pentru o investigaţie RMN la CMU, întrucât familia urma să plece la Viena şi voia să efectueze cât mai multe analize pentru că acolo costurile sunt mult mai ridicate.

"Am fost cu copilul la analize la Viena, iar comportamentul medicilor este total diferit faţă de cel de aici. În primul rând, acolo au anestezie, terapie intensivă pentru copii sub trei ani şi peste 12 kilograme. Cunoscând acestea, soţia mea, când a făcut programarea, a întrebat dacă şi la CMU există toate aceste condiţii şi i-au confirmat că există", a menţionat tatăl copilului.

Constantineanu a spus că s-a prezentat la centru cu copilul, la ora programată, ora 10.00, copilul fiind ţinut în investigaţii o oră, timp în care i-au fost administrate, de câteva ori, anestezice, Dornicum şi Propofol, şi o substanţă de contrast.

El a spus că după ce s-a terminat investigaţia a văzut că băiatul este palid şi i s-a părut că nu are puls şi nu respiră.

"Atunci a început agitaţia. Nu aveau niciun aparat pentru resuscitare. Au încercat cu un defibrilator care nu funcţiona şi făceau naveta între etajul I şi subsol pentru a aduce diverse produse. După ce au văzut că nu merge defibrilatorul, au cerut ajutor de la SMURD şi BGS, dar copilul deja murise", a precizat tatăl copilului.

"Copilul meu a murit într-un subsolul, acela nu era o sală pentru investigaţii medicale, întrucât nu avea niciun aparat care să-l ajute în caz de risc vital", a mai spus Constantineanu, adăugând că David a fost resuscitat timp de două ore.

El a menţionat că David a suferit încă de la naştere, născându-se prematur, dar prin toate tratamentele care le făceau în străinătate încerca să recupereze spasticitatea.

Bărbatul a declarat că va da în judecată clinica.

×
Subiecte în articol: observator