x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cramele lui "nea Nicu", date ilegal

Cramele lui "nea Nicu", date ilegal

01 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Inalti functionari din Agricultura si din cadrul Agentiei Domeniilor Statului sunt acuzati ca acum mai bine de patru ani ar fi vandut prea ieftin una dintre cele mai cunoscute societati viticole din tara, unde se aflau si faimoasele crame din Olt ale lui Nicolae Ceausescu.
MIRUNA PASA

CONSTANT. Fostul director din Ministerul Agriculturii, Dan Jiga, are deja al treilea dosar la Parchetul Anticoruptie
Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de noua inalti functionari din cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si ai Ministerului Agriculturii care in august 2000 ar fi privatizat ilegal una dintre cele mai cunoscute societati producatoare de vinuri, Vitipomicola Samburesti din Olt. Potrivit anchetatorilor, societatea unde fostul dictator Nicolae Ceausescu isi depozita cele mai bune vinuri ar fi fost vanduta la un pret mai mic cu aproximativ 18 miliarde de lei prin neglijenta fostului presedinte al ADS, Niculae Gavrilet, si prin reaua-credinta a membrilor din comisia de negociere a privatizarii. Printre membrii acestei comisii se regasesc nume deja implicate in procese penale legate de coruptia din Agricultura, Dan Jiga si Silvia Capitanu, fosti directori generali in minister. Dan Jiga este deja condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare pentru o mita de 190.000 de dolari si se afla intr-un alt proces alaturi de fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, si de Silvia Capitanu.

AL TREILEA CASTIGA. Procurorii sustin ca in august 2000 faimoasa societate viticola a fost scoasa la privatizare, iar terenul aferent, de 1.103 hectare, a fost propus pentru concesionare. In cursa pentru privatizare au ramas Asociatia Salariatilor Samburesti si o firma din Bahamas, First Capital Corporation. Dupa doua saptamani de negocieri salariatii au oferit o redeventa de 685 kilograme grau/an, iar rivalii doar 540 kilograme grau/an. Cum era si normal, a fost desemnata castigatoare Asociatia Salariatilor, atat pentru vanzarea actiunilor, la un pret de aproximativ un milion de dolari, cat si pentru concesionarea terenului. Numai ca actele au fost semnate la un pret mai mic cu 145 kilograme grau/an decat oferta facuta de salariati, iar din terenul concesionat au fost scoase dupa bunul plac aproape 58 de hectare. Aceasta suprafata pentru care salariatii negociasera a fost atribuita fara vreo licitatie unei alte firme care nici macar nu participase la negocieri, Vinarte SRL din Bucuresti. Alaturi de Havrilet, Jiga si Capitanu, procurorii i-au invinuit si pe Eremia Pop, fost director de concesionare de la ADS, pentru diminuarea intentionata a valorii unor bunuri si pentru abuz in serviciu, pe Gheorghe Ciuca, reprezentant al salariatilor Samburesti, si pe Danut Oniga, reprezentant al societatii Vinarte.

×
Subiecte în articol: observator