x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM intervine în scandalul arestării preşedintelui CJ Argeş

CSM intervine în scandalul arestării preşedintelui CJ Argeş

de Violeta Fotache    |    28 Ian 2011   •   18:50

Dezbaterile publice pe tema arestării preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, au determinat intervenţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Horaţius Dumbravă. Acesta ne-a informat despre traseul profesional al doamnei judecător Ioana Mihaela Neacşa, aşa cum rezultă din evidenţele oficiale ale CSM. Aşa se face că se dovedeşte a fi fals zvonul lansat de unii oameni "de bine”, potrivit căruia judecătoarea care a dispus arestarea lui Nicolescu ar fi fost cândva procuroare la DNA, chestiune care în opinia zvonacilor ar fi de natură să ridice suspiciuni asupra imparţialităţii magistratului în cauză. Efectiv, aşa cum ne-a mărturisit şi preşedintele Tribunalului Argeş joi seară, din comunicatul CSM reiese clar că Ioana Mihaela Neacşa n-a fost în viaţa ei procuror. Mai exact, aceasta a fost auditor la Institutul Naţional al Magistraturii în perioada 1 octombrie 1999 – 30 iunie 2000, apoi a fost judecător stagiar la Judecătoria Constanţa de la 15 august 2000 la 7 mai 2002, când a fost numită judecător inamovibil la Judecătoria Medgidia, judeţul Constanţa. La data de 1 septembrie 2004, ea a fost promovată şi transferată la Tribunalul Argeş.

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a lămurit şi chestiunea planificării serviciului de permanenţă pe care trebuie să-l asigure instanţele de judecată. "Potrivit Regulamentului de Ordine Interioară al Instanţelor Judecătoreşti, planificarea permanenţelor se aprobă prin Hotărâre a Colegiului de Conducere. În acest sens, doamna judecător Neacşa a efectuat, la data de 27.01.2011,  serviciul de permanenţă, aşa cum rezultă din Hotărârea de Colegiu nr. 28 / 29.11.2010  a Tribunalului Argeş.Tribunalul Argeş a comunicat că aprobarea planificării permanenţelor de către Colegiul de Conducere de la această instanţă se face în orizontul a câte două luni.”   Prin vocea preşedintelui Horaţius Dumbravă, CSM atrage atenţia - în demersul instituţional de apărare şi promovare a valorilor democratice şi constituţionale - că dezbaterile publice bazate pe date  şi informaţii eronate sunt de natură să afecteze un act de justiţie independent şi imparţial.

Mai mulţi politicieni de varii culori de partid, precum şi analişti, au exprimat în emisiuni televizate opinii prin care au etichetat arestarea lui Constantin Nicolescu drept o acţiune de "poliţie politică”, sugerând astfel că procurorii DNA şi chiar instanţa de judecată ar proceda la reţineri şi arestări "la ordin”, fără însă să aducă şi dovezi în sprijinul acestor afirmaţii.

×