OBSERVATOR
Managementul care a dus la redresarea ecologica in Delta Dunarii a fost recunoscut in ultimii ani de toate organismele internationale de mediu.
ALEXANDRU NASTASE
|
FAUNA. Colonia de
pelicanii reprezinta una dintre bogatiile Deltei Dunarii |
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost infiintata in septembrie 1990, o data cu oprirea proiectelor aberante ce vizau transformarea ei intr-o zona supusa exploatarii economice intensive. Imediat dupa acest moment a aparut si interesul fata de Delta al organizatiilor internationale in domeniul protectiei naturii.
RECUNOASTERE. In 1991, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) a primit un triplu statut international: rezervatie a biosferei in cadrul Programului "Omul si Biosfera" (Man and the Biosphere) - UNESCO, zona umeda de importanta internationala in cadrul Conventiei Ramsar, zona apartinand patrimoniului natural si cultural mondial - UNESCO. La acea vreme, RBDD era singura zona naturala din lume care beneficia de acest statut. Ulterior, lucrarile de reconstructie ecologica si celelalte proiecte incepute in Delta au facut ca aceasta zona sa primeasca cele mai importante distinctii internationale in materie de management de mediu. RBDD a primit in 1995 si 2001 Premiul pentru Management din partea EUROSITE (organizatie de mediu a Uniunii Europene, care grupeaza zone naturale din Europa, infratite prin caracteristicile comune).
In 2002, in cadrul celei de-a VIII-a Conferinte a Partilor semnatare a Conventiei Ramsar privind zonele umede de importanta internationala ce a avut loc la Valencia, Romania, prin guvernatorul Virgil Munteanu, a fost aleasa in Comitetul de Coordonare al Conventiei, ca reprezentanta a Europei, dar si in Grupul de Finante al Conventiei alaturi de Canada, Japonia, Argentina, Maroc si Papua-Noua Guinee, fiecare tara reprezentand un continent. De asemenea, ARBDD a devenit membru fondator al DELTAMED, o asociatie care grupeaza deltele Dunarii, Ebrului, Nilului, Rhonului si Padului. ARBDD a infiintat alaturi de celelalte delte europene Asociatia "Delta chiama Delta", Virgil Munteanu fiind ales vicepresedinte.
"BIJUTERIA COROANEI"
|
In anul 2003, Biroul Programului "Omul si Biosfera" - UNESCO a apreciat ca "autoritatile romane trebuie felicitate pentru acest foarte bun exemplu de buna functionare a rezervatiei biosferei. Autoritatile trebuie incurajate pentru a face cunoscut mai bine acest exemplu, in reteaua mondiala a rezervatiilor biosferei" (reteaua grupeaza peste 400 de rezervatii - n.r.). La aceste aprecieri s-au adaugat in 2004 cele prezentate de Wetlands International, care considera ca Delta Dunarii din Romania se afla intre cele doar patru zone naturale cu o stare ecologica imbunatatita din cele 798 zone naturale europene expertizate. Expresia cel mai des folosita de reprezentantii prestigioasei organizatii este aceea ca Delta Dunarii reprezinta la nivel european "bijuteria coroanei".
|