x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drum scufundat in judetul Valcea

Drum scufundat in judetul Valcea

09 Noi 2004   •   00:00

Peste 100 de metri dintr-un drum judetean surpat si 160 de gospodarii rupte de lume. La doua zile de la alunecarile de pamant, localnicii din zona afectata se tem ca dezastrul sa nu continue.

OCTAVIAN HERTA

RISC. Din cauza cantitatilor mari de precipitatii, pamantul o poate lua oricand la vale
Alunecarea de teren care s-a produs sambata in comuna valceana Lapusata a afectat drumul care traverseaza localitatea, care s-a prabusit in gol pe o distanta de 100 metri. Localnicii au privit cum o bucata de strada o ia la vale, chiar sub picioarele lor. Pana acum nu au fost inregistrate victime. Alunecarea de teren s-a produs pe o lungime de aproximativ 300 de metri, avand o adancime ce depaseste in unele zone chiar si 20 de metri.

Sase gospodarii au fost afectate, iar alte peste 160 de gospodarii sunt izolate de lume. Localnicii nu pot ajunge in centrul comunei decat pe potecile laturalnice, iar multi dintre copiii care trebuiau sa ajunga la scoala nu au putut pleca din sat.

EVACUARE. Valcenii care locuiesc in cele sase case aflate in imediata apropiere a gropii formate dupa alunecarea de teren au fost evacuati de urgenta. La fata locului au mers politisti, jandarmi si soldati din cadrul Garnizoanei Valcea, pentru a ajuta la evacuare. La fata locului s-au deplasat prefectul si presedintele Consiliului Judetean Valcea, reprezentanti ai Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, ai Inspectoratului pentru Constructii si ai Inspectoratului de Protectie Civila, precum si un secretar de stat de la Bucuresti. Oficialii vor sa ceara ajutorul Guvernului pentru despagubirea sinistratilor din comuna Lapusata.

DISPERARE. Oamenii sunt disperati deoarece agoniseala lor de-o viata se poate duce in orice moment pe apa sambetei. "M-am trezit sa merg la biserica si am auzit zeci de glasuri prin curte. Nu mai aveau pe unde sa treaca, deoarece drumul se scufundase, cu stalpi de lumina cu tot si treceau pe la mine", spune Ioana Mazilu, una dintre femeile a carei casa este pe punctul de a se surpa. La fata locului s-au deplasat si sase camioane cu soldati din cadrul Garnizoanei Militare Valcea, care iau masuri de paza a zonei si de prevenire a populatiei cu privire la locurile unde este periculoasa circulatia. Seful Statului Major General al Armatei, Eugen Badalan, a ordonat ca echipele de interventie ale unitatii sa fie pregatite si in continuare.

AJUTOARE. Lucratorii de la Drumuri si Poduri au inceput deja defrisarea copacilor si nivelarea terenului, iar cei de la Electrica incercau sa faca o alta retea, din stalpi din lemn, in locul celei care a fost inghitita de pamant, in vederea construirii unui nou drum.

In zona, comunicarea este aproape imposibila. Nici macar telefoanele mobile nu sunt utilizabile, intrucat nici una dintre retelele de telefonie mobila nu are semnal in zona, iar comuna este legata la o centrala telefonica fixa manuala, care nu functioneaza insa decat de luni si pana vineri.

SUPOZITII
In zona Lapusata, alunecarile de teren au inceput in urma cu mai multe luni, in urma unor ploi abundente, dar localnicii si autoritatile nu au intrat in panica, pentru ca fenomenul evolua destul de lent si nu ajunsese aproape de zonele locuite. Acum insa, pamantul s-a surpat dintr-o data, iar oamenii cred ca de vina ar fi un gol de aer format in urma exploatarilor necontrolate ale sondelor de petrol din zona. Si specialistii pun alunecarile de teren tot pe seama unor goluri de aer ramase in sol, care s-ar fi format in anii ’70, dupa ce in zona au fost exploatate petrol si gaze de sonda.

INSPECTORI
O comisie de inspectori de mediu si cadre universitare de la Facultatea de Geologie din Bucuresti se afla de ieri la Zarnesti, pentru a incerca sa identifice cu exactitate cauzele alunecarii de teren si sa stabileasca daca exista riscuri ca acest fenomen sa se repete, informeaza Mediafax. "Zona este extrem de instabila, motiv pentru care s-au produs infiltratiile apei si au aparut golurile care au dus la prabusire si este posibil ca si cutremurul de saptamana trecuta sa fi contribuit la fenomen", a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Valcea, Horia Popescu.

×
Subiecte în articol: observator