Procurorul Angela Ciurea, fost adjunct al şefului DIICOT, a fost exclus din magistratură, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) admiţând acţiunea disciplinară declanşată împotriva acestuia, după ce a contactat un inculpat fără să-şi anunţe şefii.
Angela Ciurea s-a întâlnit, la începutul lunii decembrie 2008, la Nisa, cu Stamen Stanchev, judecat într-un dosar pentru acte de spionaj, în legătură cu privatizarea unor importante societăţi româneşti. Procurorul Ciurea, care deţinea funcţia de adjunct al şefului DIICOT, nu a anunţat conducerea instituţiei în legătură cu întâlnirea pe care urma s-o aibă, au declarat, pentru Mediafax, surse din magistratură. Ulterior, când i-a fost retras lui Ciurea certificatul ORNIS (Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete), conducerea Parchetului Instanţei Supreme a aflat despre întâlnirea dintre magistrat şi Stanchev. Angela Ciurea era şi procurorul de şedinţă în procesul lui Stanchev de la Curtea de Apel Bucureşti, mai spun sursele citate. Procesul "privatizărilor" a început la 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).
Stanchev, Mucea şi Donciu au fost trimişi în judecată la 18 aprilie 2007, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În timpul perioadei derulării procesului, procurorul Ciurea l-a contactat pe Stanchev pentru a avea o discuţie despre anumite privatizări, spun surse judiciare.
DECRET SEMNAT DE BĂSESCU
La momentul în care s-a aflat, Ciurea şi-a înaintat cererea de demisie din funcţia deţinută la DIICOT. La 6 ianuarie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a Angelei Elisabeta Ciurea, în urma demisiei sale. Astfel, Ciurea s-a întors la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, de unde plecase la DIICOT.
În paralel, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, pe atunci Lidia Bărbulescu, a sesizat Comisia de disciplină în cazul Angelei Ciurea. (Mediafax)
Citește pe Antena3.ro