Ţara noastră nu va fi afectată sub nicio formă de un cutremur devastatator, în perioada următoare, a declarat, pentru Agerpres, directorul Institutului de Fizică a Pământului (IFP), Gheorghe Mărmureanu. "Seismul din Italia nu va avea repercusiuni în România şi, deci, nu putem vorbi despre un cutremur devastator pe teritoriul ţării noastre. Când spun devastator, mă refer la o magnitudine de 7 grade pe scara Richter", a afirmat şeful IFP.
În legătură cu informarea pe care Centrul de Presă al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a dat-o publicităţii, conform căreia printre cele mai expuse ţări europene expuse riscului unor cutremure majore se află şi România, Gheorghe Mărmu'reanu a precizat că acest lucru nu este o noutate. 'Nu este nimic nou în spusele celor de la ONU. Se ştie demult că România, Grecia, Turcia, Italia, chiar şi ţările din fosta Iugoslavie sau Portugalia sunt expuse riscului unor cutremure. Repet, însă, nu este cazul să ne alarmăm în ceea ce priveşte România', a declarat Mărmureanu.La jumătatea anului trecut, directorul IFP declara că, deşi zona seismică Vrancea are efecte puternice asupra Bucureştiului şi zonei centrale a Moldovei, nu se pune problema unui cutremur catastrofal până în 2012-2013.
Marţi, participanţii la Conferinţa Mondială pentru Reducerea Dezastrelor (WCDR) din cadrul Naţiunilor Unite, au afirmat că puternicul cutremur de pământ din Italia, de circa 6,3 grade pe scara Richter, confirmă încă o dată că Europa rămâne expusă unor seisme devastatoare. De asemenea, într-un comunicat oficial preluat de către publicaţia Ukrainski Novini, se precizează că în Europa, ţările cele mai expuse riscului unor cutremure majore sunt Italia, România şi Grecia. (V.A.)