x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos in Politia Romana

Haos in Politia Romana

15 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Jurnalul National a intrat In posesia proiectului Legii Politiei Locale

Din dorinta de a ne alinia repede la normele UE, guvernantii pun din nou caruta inaintea cailor: trecerea Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei in subordinea prefecturilor, valul schimbarilor la varf in Inspectoratele Judetene de Politie, masurile de reorganizare in MAI dupa instalarea noului ministru, aparitia Politiei Locale, transformarea gardienilor publici in politisti. Ministerul Administratiei si Internelor urmareste sa transforme firava Politie Romana intr-un ghiveci aflat in subordinea tuturor. Si a primarului, si a chestorului. Deocam- data, este doar in stadiul de proiect.
OANA STANCU, EDUARD PASCU

DISCUTII. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (foto centru), s-a consultat ieri si cu primarii de sector
Din dorinta de a ne alinia cat mai repede la normele Uniunii Europene, demnitarii pun din nou caruta inaintea cailor. Incercarile de a descentraliza Ministerul Administratiei si Internelor fara a se stabili pasii principali, valul schimbarilor la varf in Inspectoratele Judetene de Politie din ultimele saptamani, precum si alte masuri de reorganizare dupa instalarea in functie a noului ministru au creat un adevarat haos in MAI. Mai nou, un alt fiasco se prefigureaza la orizont: nasterea Politiei Locale.

PRECEDENT. Asa cum au facut cu descentralizarea Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei, care a trecut in subordinea prefecturilor fara a avea spatiile necesare unei munci decente si un respect fata de cetatean, acelasi lucru vor sa-l faca si cu o parte din Politia Romana. Mai precis, prin infiintarea Politiei Locale se urmareste trecerea Politiei de Ordine Publica, a Politiei Rutiere si a Politiei de Proximitate din subordinea politistilor de cariera in subordinea primarului. Conform articolului 2 din proiect, "Politia Locala se poate infiinta la nivelul fiecarui municipiu, oras, sector al municipiului Bucuresti si comuna, cu personalitate juridica, prin hotarare a Consiliului Local, prin reorganizarea structurilor teritoriale ale Politiei Romane care exercita competente in domeniul asigurarii ordinii si linistii publice, al respectarii regimului circulatiei rutiere, precum si cele ale Politiei Comunitare din unitatile administrativ-teritoriale respective". In Bucuresti urmeaza a se infiinta Politia Metropolitana.

NEMULTUMIRE. Nasterea Politiei Locale s-a amanat pentru inceputul anului viitor, ministrul de Interne, Vasile Blaga, declarandu-se "absolut nemultumit" de modul in care a fost creata, dar mai ales de componenta viitoarei structuri. "Schimbarea din gardian public in politist nu rezolva problema, pentru ca, in forma actuala a legii, primarul nu ar avea la indemana o structura profesionista de ordine publica", a declarat ieri ministrul Vasile Blaga, dupa intalnirea cu primarii din Bucuresti. Blaga si edilii au cazut de acord ca actualul proiect de lege trebuie modificat si imbunatatit. "La nivelul ministerului s-a creat o comisie de lucru care sa modifice actuala lege. In noul act normativ se va tine cont de acest anteproiect - asa cum l-am denumit - , pentru ca, la final, sa obtinem o institutie profesionista. Legea nu va fi adoptata inainte insa de a fi supusa dezbaterii publice", a mai spus Blaga. Politia de la nivelul municipiului va colabora cu Politia Romana, dar va fi coordonata de autoritatea locala. Potrivit ministrului, acest lucru presupune ca si bugetul alocat acestor structuri sa fie transferat catre primarii, ceea ce nu se poate realiza decat la elaborarea bugetului de stat, la sfarsitul acestui an.

PLAGIAT. In mare, Legea Politiei Locale este copiata dupa Legea Politiei Romane, pe ici, pe colo, mici modificari. In afara de faptul ca nu vor mai avea sefi cu grade profesionale, ci sefi cu functii in partide politice, legea mai aduce o noutate. O alta uniforma de Politie, speciala pentru Politia Locala. Totodata, se incearca reintroducerea "turnatorilor de profesie", asa cum reiese din art. 6 alin. (d) (…), aceasta determinand sesizarea mai activa de catre populatie a incalcarilor de lege.

SANTAJ. Scandaloasa este propunerea de la art. 11 alin (c): "Consiliul Local aproba bugetul de venituri si cheltuieli". Surse din Politie sustin ca banii reprezinta cea mai buna posibilitate de santaj din partea primarilor sau a clientelei acestora. "Daca nu joci cum ti se canta, atunci se strange robinetul", sustin sursele. Daca noua lege a Politiei Locale va fi aprobata, atunci Legea privind Politia Comunitara va fi abrogata.

"UN GHIVECI NEREUSIT"
Corpul National al Politistilor din Romania (CNP) nu a fost informat cu privire la aceasta initiativa legislativa privind reorganizarea Politiei si trecerea unor structuri in subordinea Administratiei. Presedintele CNP, Constantin Vieriu, a declarat pentru Jurnalul National ca aceasta initiativa este "o prostie". "Degeaba au tot umblat sefii nostri prin UE. Mi se pare o aberatie sa subordonezi Politia unor structuri politice", a precizat Vieriu. Seful CNP este de parere ca, prin aceasta mutare, politistul va avea "drept stapan" un om politic, primarul. "Primarul este ales politic o data la patru ani. Avem deja experienta cu unii primari din Romania. Ar insemna ca politistul primeste ordin de la omul politic. Daca nu executa ordinul, este schimbat. Si, o data la patru ani, cum vine alt primar sau alt Consiliu Local, cum se va schimba si personalul Politiei din subordine", este de parere Vieriu. Acesta a caracterizat acest demers drept "un ghiveci nereusit" si este de parere ca initiatorii acestui proiect "gandesc ca si cei de dinainte de ’89". "Politia va deveni de fapt un instrument care incape pe mana unui functionar ales politic. Daca se va merge in aceasta directie, se face cea mai mare gafa", a conchis seful Corpului National al Politistilor din Romania. (Ion Alexandru)
PROIECT PE HARTIE DE 4 ANI
Schimbarea conducerii administrative a Capitalei a fost un subiect discutat inca de pe vremea fostei guvernari. Legea Metropolitana a fost un proiect initiat in urma cu patru ani, de fostul primar al Sectorului 1, Vasile Gherasim, si urma sa fie discutat in acea perioada in Parlament. Astfel, Legea Metropolitana prevedea ca Bucurestiul sa fie administrat de un guvernator, numit de Guvern, cu alte cuvinte un city-manager, de un primar general si sase edili de sector, alesi locali. Guvernatorul era conducatorul serviciilor publice ale ministerelor si celorlalte organe centrale descentralizate. El se ocupa de programele PHARE si de instrumentarea creditelor Bancii Europene de Investitii (BEI). In varianta propusa de Gherasim, primarul general avea puteri depline asupra serviciilor publice de interes zonal. Capitala urma sa fie impartita intr-un centru metropolitan (actualul municipiu Bucuresti) care sa cuprinda cele sase sectoare, orasele si comunele limitrofe, situate in Ilfov. Noul oras era de 10 ori mai mare decat in prezent. Zona Metropolitana Bucuresti avea 2.050 kilometri patrati, incluzand Bucurestiul si judetul Ilfov. Conform proiectului, urmau sa dispara Consiliul Judetean, Prefectura, Garda Financiara, directiile sanitar-veterinare si altele, aflate acum in subordinea zonei administrative Ilfov. (Monica C. Andrei)
×