Numărul copiilor abandonaţi în spitalele din Harghita continuă să fie destul de mare, asistenţii sociali făcând eforturi pentru ca fenomenul să se reducă.
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, Elekes Zoltan, spune că anual, în spitalele din Harghita sunt abandonaţi aproximativ 40 de copii, care sunt preluaţi apoi în sistemul de protecţie. Cei mai mulţi sunt părăsiţi de mame la naştere, dar există situaţii în care copiii sunt aduşi pentru că suferă de o anumită afecţiune, dar după ce sunt trataţi, părinţii "uită" să-i mai ia acasă.
Cu toate acestea, numărul copiilor adoptaţi este foarte mic. Anul trecut au fost adoptaţi în Harghita doar opt micuţi abandonaţi de familie. Elekes Zoltan spune că motivul este legat de faptul că procedurile sunt foarte greoaie, iar părinţii naturali trebuie să-şi dea acordul pentru adopţie, chiar dacă şi-au abandonat copilul sau l-au neglijat şi au fost decăzuţi din drepturile părinteşti. "Se apără legătura biologică dintre copii şi părinţi şi procedurile de adopţie sunt anevoioase", a spus Elekes Zoltan, citat de Agerpres.
În plus, cuplurile se feresc să adopte copii romi, bolnavi sau care au vârstă prea mare. La sfârşitul anului trecut, în sistemul de protecţie din Harghita se aflau 1.744 de copii. Şeful DGASPC consideră că numărul este destul de mare şi că "aceasta este doar o faţă a realităţii, mulţi alţi copii aflându-se în situaţie gravă chiar în familiile lor naturale".
Citește pe Antena3.ro