x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Iarbă" la discreţie, la un pas de şcoală

"Iarbă" la discreţie, la un pas de şcoală

23 Apr 2009   •   00:00
"Iarbă" la discreţie, la un pas de şcoală

Cei care doresc să încerce senzaţii noi cu ajutorul substanţelor euforice îşi pot procura ''marfa'' chiar din magazinele a căror siglă este frunza de cannabis, unele amplasate sfidător în apropierea unor unităţi şcolare din Iaşi.

Întrucât nu intră sub incidenţa legii, în ultimele două luni, afacerea s-a transferat de pe internet atât în centrul municipiului reşedinţă cât şi în câteva cartiere, unde au apărut magazinele ''Weed Shop'', de unde zeci de tineri îşi cumpără zilnic punguţe cu iarbă care să îi ajute să lase la o parte inhibiţiile fără a se teme că ar comite vreo ilegalitate.

Astfel, potrivit Agerpres, contra unei sume ce variază între 25 şi 40 de lei poţi experimenta tot felul de stări: de halucinaţie, euforie sau extaz.

Cu toate că legislaţia interzice ca în apropierea unităţilor de învăţământ să se comercializeze alimente de tip fast food, ţigări sau alcool, unele dintre aceste ''Weed Shop''-uri au primit autorizaţie de funcţionare la distanţe mai mici de 50 de metri de unităţile de învăţământ, precum Liceul ''Vasile Alecsandri'' din centrul municipiului sau la 100 de metri de Colegiul ''C. Negruzzi'' şi Universitatea Al. I.Cuza. De asemenea, frunza verde de cannabis, care reprezintă sigla acestor tipuri de magazine, poate fi văzută lângă două unităţi şcolare din cartierul Alexandru cel Bun.
Sub pretextul că se comercializează substanţe naturale aromatizante care nu sunt interzise de lege, comercianţii spun că succesul unei astfel de experienţe este garantat dacă sunt fumate în doze mici, cu amestec de tutun. În plus, susţin aceştia, dacă nu sunt folosite în combinaţie cu alcoolul, astfel de ierburi nu creează dependenţă.

Afirmaţia este contrazisă de realitate şi de către medici.

Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi afirmă că în ultima perioadă a crescut în mod alarmant numărul tinerilor care necesită îngrijiri medicale după ce experimentează astfel de plante.

''Constatăm cu îngrijorare o creştere a consumului de diverse substanţe toxice, unele dintre ele sunt din ce în ce mai uşor accesibile. Sunt pacienţi care acuză reacţii vegetative, dispnee, transpiraţii. Grav este faptul ca examenele toxicologice s-au dovedit pozitive'', a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

La rândul său, prof.univ.dr. Constantin Milică, de la catedra de Fiziologie Vegetală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ''Ion Ionescu de la Brad'' din Iaşi susţine că aceste plante aromatice sunt tot droguri, însă din categoria celor cu efecte mai uşoare. El avertizează că atunci când sunt consumate în mod frecvent sau în doze mari aceste plante pot avea efecte din cele mai devastatoare.

''Sunt produse dubioase care degradează atât starea psihică cât şi starea fizică a consumatorilor. Când se consumă repetat astfel de substanţe, efectele ar putea fi ca la drogurile cele mai periculoase'', a explicat Constantin Milică.

Astfel de magazine au apărut în mai multe judeţe din ţară.

Denumite ca în Amsterdam, coffe shop sau fly shop, magazinele vând fie ţigări, fie amestecuri de plante care, spun utilizatorii, pot fi chiar mai puternice decât marijuana.

Fenomenul se află în vizorul Poliţiei, dar oamenii legii sunt legaţi de mâini, deoarece plantele care se comercializează în aceste magazine nu sunt interzise în ţară şi comercianţii, dat fiind vacuumul legistativ în domeniu, merg pe principiul că ceea ce nu este interzis de lege este permis.

Primele controale au fost efectuate în Braşov, unde Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog din judeţ s-a autosesizat în privinţa unui magazin care vinde astfel de produse etnobotanice, dar rezultatele de laborator nu au identificat în plantele comercializate niciuna din categoriile de substanţe interzise de legislaţia din România.

După controlul de la Braşov, Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog a verificat şi un fly shop din municipiul Focşani, în luna ianuarie, dar probele prelevate şi duse la un laborator din Constanţa nu au identificat, nici în acest caz, substanţe interzise.

'Atâta timp cât probele de laborator nu arată existenţa unor substanţe care să contravină legislaţiei, noi nu putem face nimic', declara comisarul Ilie Radu, şeful Brigăzii de Crimă Organizată şi Antidrog din Vrancea.

În Focşani, au funcţionat două astfel de magazine, unul dintre ele având activitatea suspendată timp de trei luni de zile, ca urmare a unui control efectuat de Garda Financiară.

Cel de-al doilea magazin, aflat la parterul unui bloc, are un program extrem de 'flexibil', între orele 18.00 - 20.00.

Vânzătorul de aici nu comercializează decât amestecuri de plante pe bază de salvie, un compus extrem de 'căutat' printre cunoscători.

Pe internet există chiar şi un site cu forum dedicat consumului de plante etnobotanice, unde cei care au experimentat dezvăluie ceea ce au simţit atunci când au fumat un 'joint'.

Surse din cadrul Poliţiei spun că în Bucureşti există 20 de astfel de magazine, în Galaţi sunt patru, dar mai există magazine de acest gen în Cluj, Braşov, Târgu Mureş etc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator