Campania Naţională "Fără şpagă", organizată de Transparency International (TI) România, împreună cu alte două ONG şi o firmă privată, sub egida Ministerului Justiţiei, a fost încheiată.
Campania Naţională "Fără şpagă", organizată de Transparency International (TI) România, împreună cu alte două ONG şi o firmă privată, sub egida Ministerului Justiţiei, a fost încheiată.
Rezultatele campaniei au fost prezentate ieri în conferinţa de presă la Ministerul Justiţiei (MJ) şi arată că publicul larg este mai conştient de impactul şi efectul negativ al fenomenului corupţiei, potrivit secretarului de stat în MJ, Gheorghe Mocuţa. Au fost identificate bune practici din sectorul de stat privind combaterea corupţiei şi a fost întocmit un ghid pentru cetăţean de prevenire a corupţiei în sectoare publice. În cadrul campaniei – care a început în 2006 şi care a costat 1,6 milioane de euro – partenerii au căutat să găsească exemple de politici publice, de iniţiative menite să combată fenomenul corupţiei în sistemul de învăţământ, în cel sanitar, în cel judiciar, în administraţia publică şi în poliţie. Ghiduri privind mijloacele de combatere a corupţiei în fiecare din aceste domenii au fost elaborate şi tipărite în 10.000 de exemplare. "Identificând posibilele breşe din sistem, am editat aceste ghiduri care să le fie de folos cetăţenilor", a declarat Victor Alistar (foto), liderul TI România.
CUTIA DIN SPITAL. Alistar a enumerat o serie din iniţiativele anticorupţie pe care le consideră "Salutare" pentru a diminua efectele fenomenului. El a dat ca exemplu situaţia unui spital de pneumologie din judeţul Bihor în care managerul – care nu este şi medic – a dispus amplasarea unor cutii în care să se primească sesizările, recomandările şi reclamaţiile celor care intră în spital, cutie care este deschisă periodic cu două chei: una care stă la director şi una la presa locală.
TEZE CORECTATE CU PåRINŢII. Un alt exemplu a fost cel al unui liceu din Călăraşi, unde lucrările şi tezele sunt corectate şi împărţite în prezenţa copiilor şi a părinţilor acestora, notele putând fi contestate pe loc de eventualii nemulţumiţi. "Această metodă a înlăturat foarte multe din suspiciunile de incorectitudine şi a eliminat arbitrariul în acordarea notelor", a mai spus Alistar. El a apreciat şi măsurile luate de unele inspectorate de poliţie care eliberează cazierele judiciare pe loc şi paşapoartele în două ore. Deşi nu a fost realizat un studiu comparativ pentru a vedea în care domeniu rezistenţa la implementarea măsurilor anticorupţie identificate a fost cea mai mare, Alistar a răspuns întrebării jurnaliştilor că, din discuţiile cu participanţii la proiect, impresia a fost că cel mai rigid a fost sistemul judiciar.
Citește pe Antena3.ro