x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inca o targuiala cu ucrainenii pentru frontiera de stat

Inca o targuiala cu ucrainenii pentru frontiera de stat

23 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Intalnirea de la Ismail dintre experti romani si ucraineni a avut ca rezultat promisiunea incheierii unui acord pentru reglementarea situatiei din zona de frontiera. Reprezentantii celor doua state vor discuta problema si la Haga.
GRANITA. Daca se va ajunge la un acord, balizele vecinilor nostri nu vor mai pluti in apele romanesti
Autoritatile romane si cele ucrainene vor demara in cel mai scurt timp negocierile pentru incheierea unui acord care sa reglementeze regimul navigatiei in apele de frontiera si sa previna incalcarea regimului juridic al frontierei romano-ucrainene. Decizia a fost luata in urma intalnirii de joi de la Ismail, la care experti din ambele state au discutat situatia creata la frontiera comuna, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe, citat de Mediafax. Potrivit MAE, acordul va fi in conformitate cu prevederile Tratatului politic de baza dintre Romania si Ucraina si ale Tratatului privind regimul frontierei de stat comune.

Delegatiile prezente la Ismail au stabilit sa se infiinteze un grup de lucru format din specialisti ai ministerelor de Transport si ai autoritatilor de frontiera din cele doua tari. Grupul va avea prima reuniune la 2 noiembrie si are rolul sa analizeze situatia lucrarilor de balizare si de dragaj intreprinse la frontiera fluviala comuna si sa caute solutii care sa previna noi incalcari ale regimului de frontiera in contextul desfasurarii unor astfel de activitati.

DISCUTII LA HAGA. Problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice in Marea Neagra va fi adusa in atentia Curtii Internationale de Justitie (CIJ) de la Haga luni, cand agentii guvernamentali ai Romaniei si Ucrainei pe langa instanta europeana se vor intalni cu presedintele Curtii, Shi Jiuyong.

Tara noastra va fi repre-zentata de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, agentul Guvernului Romaniei pentru acest caz, si de co-agentii Cosmin Dinescu, director general pentru afaceri juridice in MAE, si Iulian Buga, ambasadorul Romaniei la Haga.

Conform Regulilor de procedura ale CIJ, dupa intrevederea convocata de presedintele Curtii, cele doua state vor depune cate un memoriu. Intai, din partea statului care a facut sesizarea, Romania, si ulterior contra-memoriul statului impotriva caruia s-a facut sesizarea, Ucraina.

Romania a sesizat Curtea Internationala de Justitie pe 16 septembrie 2004, cerand solutionarea problemei delimitarii platoului continental si zonelor economice ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

REACTII MINISTERIALE

Ministrul de Externe Mircea Geoana a declarat ieri, cu privire la decizia partii ucrainene de a concesiona perimetre marine din sudul Insulei Serpilor, in zona supusa procesului de delimitare intre Romania si Ucraina, ca aceste informatii au fost de fapt "speculatii ale presei". Geoana crede ca este vorba despre un efort "mai vechi" al Ucrainei, pe care l-a facut in urma cu cativa ani si Romania, de a oferi spre studiu unor companii multinationale occidentale din zonele de platou continental din zona Marii Negre. Seful diplomatiei romane a mai precizat ca delegatia Politiei de Frontiera Romane care a participat la discutiile de la Ismail cu colegii ucraineni a sustinut pozitia pe care Romania a exprimat-o in mod constant pana acum privind incetarea lucrarilor la canalul Bistroe.
×
Subiecte în articol: observator frontieră