x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Joaca de-a "bomba" ne costa milioane

Joaca de-a "bomba" ne costa milioane

01 Feb 2005   •   00:00

Fiecare amenintare falsa cu bomba ne costa cateva milioane de lei. In ultima saptamana la nivelul intregii tari s-a iscat o adevarata isterie a anunturilor amplasarii materialelor explozive in diferite institutii.

Numai ieri au existat 10 asemenea alarme, dintre care patru in Bucuresti. Din fericire nici una dintre sesizari nu s-a dovedit reala.

In ultima saptamana, prin Sistemul National Unic de Apeluri de Urgenta 112 si la dispeceratul unor unitati ale Politiei Romane au fost inregistrate foarte multe apeluri telefonice de acest gen. De fiecare data, la locurile indicate s-au deplasat politisti, specialisti pirotehnisti, medici, jandarmi si pompieri. "Fiecare astfel de actiune costa bugetul Ministerului Administratiei si Internelor cateva milioane de lei", a precizat pentru Jurnalul National, inspectorul principal Marius Tache, purtatorul de cuvant al MAI. In aceste costuri intra benzina utilizata pentru deplasarea la fata locului, timpul pierdut, echipamentele folosite, cainii special antrenati si sistemul de identificare al autorilor acesor apeluri telefonice. In urma verificarilor facute numai in ultima saptamana au fost identificati 14 dintre autorii unor astfel de apeluri telefonice, 13 dintre ei fiind minori, celelalte cazuri fiind in curs de cercetare. Printre locatiile in care au fost "amplasate" bombe, se numara Presedintia Romaniei, Parlamentul, sediile unor prefecturi, scoli precum si unitati industriale sau comerciale private. (Ion Alexandru)

PEDEPSE
Potrivit Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, "amenintarea adresata unui stat, unei organizatii internationale sau unei persoane fizice ori juridice cu folosirea materialelor explozive, in scop terorist constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Alarmarea fara motiv intemeiat a unei persoane sau a publicului, a organelor specializate se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani".

×
Subiecte în articol: observator