Traian Băsescu a semnat decretul de reinvestire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, pentru Laura Codruţa Kovesi.
Mesajul procurorului general Codruta Kovesi"Reînvestirea în funcţie este o responsabilitate şi o oportunitate de a continua proiectele începute şi de a implementa măsurile necesare dezvoltării instituţionale a Ministerului Public, prezentate în raportul de activitate.
Sunt conştientă că rezultatele care au stat la baza deciziei de reînvestire au fost obţinute prin efortul colegilor din Ministerul Public şi le mulţumesc pentru susţinerea pe care am simţit-o în permanenţă.
Îmi propun ca, împreună cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, să reuşim identificarea soluţiilor pentru problemele sistemului judiciar".
"Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 02 octombrie a.c., Decretul pentru reînvestirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru o perioadă de trei ani, a doamnei Laura Codruţa Kovesi", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul magistratului arată că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Alineatul 3 al articolului citat prevede că preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţie, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
În urmă cu o săptămână, Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ pentru reînvestirea Codruţei Kovesi, motivele expuse fiind mai mult de ordin personal decât în legătură cu probleme manageriale. De altfel, Kovesi a publicat pe site-ul Ministerului Public raportul de activitate pe perioada celor trei ani de mandat, explicând situaţia instituţiei la preluarea funcţiei, priorităţile pe care le-a avut şi pe care le-a îndeplinit, dar şi restanţele.
Avizul CSM neconform este negativ, iar ministrul Justiţiei a înaintat în 25 septembrie propunerea de reînvestire a Codruţei Kovesi către preşedintele României.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a mai fost într-o situaţie similară atunci când a propus-o pe Monica Şerbănescu în locul procurorului şef Daniel Morar, la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea.
Totuşi, într-o altă situaţie în care Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, în septembrie 2005, numirii adjunctului şefului DNA, Mircea Zărie, preşedintele Traian Băsescu totuşi a aprobat numirea.
Articolul 56 al Legii 303 prevede că, la încetarea mandatului pentru funcţia de procuror general al României, magistratul revine la parchetul de unde provine sau unde are dreptul să funcţioneze potrivit legii. În cazul Codruţei Kovesi, dacă nu îi mai este prelungit mandatul de procuror general, aceasta se întoarce la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism-Biroul Teritorial Sibiu.