x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masuri - Vasile Blaga taie in carne vie

Masuri - Vasile Blaga taie in carne vie

14 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Ministrul Vasile Blaga a decis ieri schimbarea conducerii Directiei Politiei de Frontiera Arad pentru ca a dezinformat grav opinia publica referitor la scandalul romanilor intorsi de la granita spaniola.

Au mancat biscuiti inmuiati in apa de la toaleta

O fetita de numai 5 luni s-a aflat alaturi de mama ei printre romanii care au fost intorsi de pe teritoriul spaniol. Micuta Alexandra Diana Anisie a fost hranita de mama ei, timp de 2 zile, doar cu biscuiti inmuiati in apa de la toaleta.
MADGA COLGIU

AMINTIRI DUREROASE. Romanii intorsi din Spania descriu tratamentul dur la care au fost supusi in perioada in care au fost plimbati de la o granita la alta

Conducerea Politiei de Frontiera Arad, destituita

Spaniolii sunt in alerta pana pleaca romanii

Lucretia Anisie, din Sangeorz Bai, a plecat miercuri noapte catre Spania, acolo unde munceste sotul ei. Nu intentiona sa se stabileasca in Peninsula Iberica. Voia doar ca sotul ei, Anisie Alexandru, sa isi petreaca mai mult timp cu "mogaldeata" lor. Alexandra Diana s-a nascut in 30 septembrie, cand barbatul era la munca in Spania, asa incat nu a avut parte sa se bucure prea mult de fetita.

FARA MANCARE. Socoteala de acasa insa nu s-a potrivit cu cea de la granita franco-spaniola. Abia intrati pe teritoriul iberic, femeia, alaturi de alti conationali, a fost intoarsa din drum de Politia spaniola.

Chinul Lucretiei si al fetitei sale abia incepea. Laptele si fructele luate de acasa pentru hrana micutei s-au terminat, pentru ca femeia nu s-a gandit ca drumul care ar fi trebuit sa dureze aproximativ 48 de ore se va dubla. Situatia era cu atat mai grava, cu cat autocarul in care se afla a fost "flancat" de politisti spanioli de la granita iberica pana in Ungaria.

STRICTETE. Ibericii au dat dovada de exces de zel in ceea ce ii priveste pe romani.

Conationalii nostri erau insotiti pas cu pas, chiar si la toaleta. "Ne simteam ca intr-un lagar. Am fost tratati ca ultimii oameni, desi nu am facut nici o crima. Ne urmareau peste tot si nu ne lasau sa facem nimic. Oamenii erau obligati sa isi faca nevoile cu usa deschisa. "De mers sa cumparam ceva, ce sa mai vorbim?", povesteste Lucretia.

"Am cerut ceva de mancare, macar pentru fetita. Ca doara ea nu avea nici o vina. Va dati seama? A mancat biscuiti inmuiati in apa de la toaleta. Pai, asta e mancare sa hranesti un copil?", se intreaba amarata femeia.

Ca orice mama, Lucretia nu se mai gandea la ea, ci doar la fetita. Nu mai conta ca ea nu mai mancase, ca nu se spalase ca lumea de cateva zile. Se gandea doar cum sa faca sa ii fie Alexandrei bine, sa nu se imbolnaveasca. Si, cum de ce ti-e frica nu scapi, copila a racit. Ingrozita, tanara a cerut ajutorul insotitorului autocarului. Acesta a reusit, dupa indelungate rugaminti, sa ii induplece pe politisti sa ii cheme un doctor. Medicul a consultat-o pe micuta si, contra sumei de 100 de euro, i-a prescris medicamente.

REFUZ. In Franta, a cerut si ea un iaurt pentru copil, ca Alexandra avea nevoie sa manance ceva mai consistent. Nu doar biscuiti. I s-a spus ca nu exista, ca nu au asa ceva. "E adevarat ca nu mai aveam bani, dar nu cred ca un pahar de iaurt valora o avere", povesteste cu amaraciune femeia.

Acum, ajunsa in tara, Lucretia continua sa isi puna aceleasi intrebari, care au macinat-o tot drumul. "De ce? Ce am facut, de s-au purtat asa cu noi? Nu am omorat pe nimeni." Ea isi doreste sa isi revada sotul, dar nu stie daca se va mai incumeta sa mai faca un astfel de drum. Si spera ca nimeni nu va mai trece prin ce a trecut ea.

FARA RASPUNS

"E adevarat ca nu mai aveam bani, dar nu cred ca un pahar de iaurt valora o avere. De ce? Ce am facut de s-au purtat asa cu noi? Nu am omorat pe nimeni" - Lucretia Anisie, din Sangeorz Bai

UMILINTA

"Am cerut ceva de mancare, macar pentru fetita. Ca doar ea nu avea nici o vina. Va dati seama? A mancat biscuiti inmuiati in apa de la toaleta. Pai, asta e mancare sa hranesti un copil?"

INUMAN

"Ne simteam ca intr-un lagar. Am fost tratati ca ultimii oameni, desi nu am facut nici o crima. Ne urmareau peste tot si nu ne lasau sa facem nimic. Oamenii erau obligati sa isi faca nevoile cu usa deschisa. De mers sa cumparam ceva, ce sa mai vorbim?" - Lucretia Anisie din Sangeorz Bai

Conducerea Politiei de Frontiera Arad, destituita

SANCTIUNI. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a constatat grave abateri ale politistilor de frontiera
Ministrul de Interne si-a exprimat stupoarea fata de modul cum conducerea Directiei Politiei de Frontiera Arad a dezinformat opinia publica atunci cand a afirmat ca acei 65 de romani reintorsi duminica din Spania au iesit pe la Vama Nadlac cu acte in regula. Motiv pentru care au fost destituiti. Romanii au fost refuzati de politistii de frontiera spanioli pentru ca nu au dovedit ca au banii necesari sederii in acest stat pe perioada declarata, nu aveau bilete de intoarcere si nici nu aveau rezervari la hotel. "Este o suma de ilegalitati comise de calatorii din autocare cumulata cu grave abateri ale politistilor de frontiera aradeni. Toate cele 65 de persoane au prezentat la iesirea din tara bilet de transport dus-intors. La frontiera cu Spania, majoritatea nu mai aveau biletul de intoarcere. 45 de persoane aveau asigurare medicala pentru 5 zile, in conditiile in care numai drumul dureaza 4 zile. 51 dintre aceste persoane au declarat ca se duceau in vizita la rude si cunostinte in Spania fara sa poata prezenta o invitatie in acest sens", a declarat Vasile Blaga.

El a exclus din start varianta conform careia romanii aflati in aceasta situatie nu cunosteau inasprirea sistemului de tranzit la frontiera spaniola. Incepand cu data de 7 ianuarie, Guvernul spaniol a luat decizia de a regulariza situatia cetatenilor straini care lucreaza pe teritoriul spaniol, in conditiile in care un imigrant care face obiectul acestui program dovedeste ca a lucrat cu contract legal de munca in ultimele sase luni si poate demonstra ca are permis de munca pentru urmatoarele sase luni. Indeplinind aceste conditii, persoana respectiva primeste automat permis de munca pe un an. (Ion Alexandru)

Spaniolii sunt in alerta pana pleaca romanii

Pana cand se vor convinge ca nu mai e nici un "pericol" sa fie invadati de imigrantii romani, spaniolii vor controla toate autocarele care trec granita si vor pazi toate potecutele Pirineilor. Acestea sunt ordinele de alerta primite de lucratorii Politiei Nationale si ai Garzii Civile.

Alerta politistilor a inceput dupa ce au returnat vineri primele trei autocare cu romani. De atunci, aproximativ 500 de compatrioti au luat drumul Romaniei, dupa ce intrasera in Spania prin Tunelul international Bielsa. Conform spaniolilor, una dintre probleme, pe langa lipsa banilor si a invitatiilor legalizate la notariat, ar fi ca localitatile in care au fost interceptate nu se aflau nicidecum in traseul oficial pe care ar fi trebuit sa-l parcurga autocarele.

Spaniolii nu vor sa se opreasca din alerta, mai ales ca au aflat de la francezi ca in localitatea de frontiera Lannemezan mai asteapta cateva zeci de autocare cu aproximativ 2.700 de romani la bord. Si, in viziunea spaniolilor, toti incearca sa gaseasca o solutie de a trece in Spania fara sa fie vazuti.

TRASEELE MAFIOTILOR. Politia comunitatilor de la frontiera cu Franta a inasprit controalele si a intarit paza pasurilor si soselelor mai putin circulate din Muntii Pirinei, pentru ca au informatii ca acestea sunt folosite de imigrantii fara acte, de catre mafia locurilor de munca si de traficantii de carne vie.

Autostrazile Port Seine, Requesens, Junquera, Vajol, Macanet-Darnius, Ceret-Darnius, Rives de Freser si Molina, Tunelul international Bielsa si alte locuri mai putin circulate erau folosite de autocarele romanesti, dar si de cele bulgaresti, pentru ca nu erau bine pazite si nu exista nici un fel de control. Politistii spanioli considera ca romanii sunt cei mai incapatanati, pentru ca, desi refuzati pe o parte, se intorc pe alta. (Ana-Maria Luca)

PRESIUNI INTERNE
De cand a inceput procesul de regularizare, autoritatile spaniole fac fata cu greu valului de imigranti care traverseaza muntii pe drumuri nesupravegheate. Situatia a dus la dezbateri incinse intre politicienii nationalisti si Guvernul Zapatero. Politicienii din formatiunea parlamentara a Convergencia i Union au cerut acum o luna si jumatate inchiderea frontierei cu Franta pe perioada procesului de regularizare a celor care muncesc la negru, pentru a impiedica avalansa de imigranti din Romania si Bulgaria. Saptamana trecuta, reprezentantii Opozitiei faceau din nou presiuni pentru inasprirea controlului la granita cu Franta, pentru ca imigrantii li se pareau din ce in ce mai multi. Reprezentantii Guvernului sunt in continuare de parere ca granita cu Franta ar trebui sa ramana deschisa.
×
Subiecte în articol: observator romănii Spania frontieră