OBSERVATOR
Temperaturile de 20°C din aceste zile, situate cu mult peste maximele climatologice normale ale lunii ianuarie, reprezinta o tendinta ingrijoratoare, spun specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie. Pana in martie, va fi o iarna calda, chiar daca vremea se va inrautati incepand de joi noaptea.
VREMEA - 18°C in sudul tarii
Ninsorile, frigul, lapovita sau poleiul, ingrediente esentiale si nelipsite ale lunii ianuarie pe plaiuri mioritice, au fost inlocuite in ultima perioada cu vremea deosebit de calda si cu cerul mai mult senin. Iar precipitatiile aproape ca au lipsit cu desavarsire.
DANA PURGARU
|
SOARE. Micutii s-au putut bucura si ieri de adevarate zile de primavara |
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, maximele climatologice normale in aceasta perioada pentru Romania se incadreaza intre - 3 si 4°C, iar minimele, intre - 14 si - 2°C.
BUCURESTI. In Capitala, temperatura maxima ar trebui sa fie in jur de 2°C, iar minima de aproximativ - 5°C. La momentul actual, diferenta este evidenta, adica zilele acestea ne confruntam cu temperaturi de 20°C, inregistrate duminica la Curtea de Arges si Targoviste, si de 15°C, la statia meteo Filaret. In Capitala, termometrele stradale in conditii de trafic intens si de asfalt incins aratau ieri peste 19⦠20°C.
De la meteorologul de serviciu Victor Stefanescu am aflat ca in ultima perioada temperaturile au inregistrat o crestere evidenta. "Ca recorduri recente ale lunii ianuarie s-au inregistrat, in 2001, 18°C la Constanta si Bucuresti si 20°C, in 2002, la Craiova si Drobeta Turnu-Severin. Un record al maximelor a fost in 22 ianuarie 2001, la Oravita, cand s-au inregistrat 22°C", ne-a declarat acesta.
SI LA ALTII. O data cu acest val de caldura care a cuprins Europa si nu numai au aparut si fenomele extreme precum furtunile violente care au facut zeci de victime in Danemarca, Suedia, Germania, dar si in alte tari, la sfarsitul saptamanii trecute. De asemenea, sambata s-a inregistrat un record de caldura la Praga, unde mercurul termometrelor a urcat pentru prima data in 230 de ani pana la 13,8 grade Celsius in luna ianuarie. Cercetatorii straini pun aceste schimbari evidente pe seama incalzirii globale, incitati fiind de recordurile de temperatura inregistrate in Europa, de furtunile violente, de cutremurul produs in Asia si de tsunami. "Se petrec niste lucruri care ne par neobisnuite fata de acum 80-100 de ani. Nu se poate spune daca pot aparea si la noi in tara fenomene extreme, asemanatoare celor care au avut loc recent in nordul Europei, noi suntem mai feriti, avem alta clima", a adaugat domnul Stefanescu.
ESTIMARE. In viitorul apropiat se pare ca lucrurile se vor schimba in ceea ce priveste starea vremii, insa media temperaturilor se va situa, oricum, peste cea normala. Astfel, vom mai avea inca doua zile cu timp de primavara, urmate apoi de ploi, lapovite si ninsori, in special noaptea, iar dimineata va fi polei. "Pana in luna martie, vremea va fi capricioasa, cu treceri de la zile mai calde la ninsori viscolite", ne-a mai spus specialistul de la Administratia Nationala de Meteorologie.
VISCOL
"Pana in luna martie, vremea va fi capricioasa, cu treceri de la zile mai calde
la ninsori viscolite" -
Victor Stefanescu, metereolog la Administratia Nationala de Meteorologie
MAI MULTE TSUNAMI?
|
Potrvit agentiei de stiri ruse Novosti, care il citeaza pe omul de stiinta Arthur Chilingarov, cutremurele si valurile ucigase tip tsunami sunt cauzate de schimbarile climatice la nivel global. Chilingarov este co-presedinte al comitetului organizational care planuieste Anul Polar International in 2007. "Oamenii de stiinta au inregistrat in ultima perioada schimbari ale temperaturii medii care cresc intr-un ritm ingrijorator", a spus Chilingarov. Aceste schimbari climatice, a adaugat el, "pot provoca dezastre naturale, precum recentul cutremur subacvatic si tsunami".
|