x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Micutii eroi de la Tighina, in Romania

Micutii eroi de la Tighina, in Romania

03 Ian 2005   •   00:00

Anul trecut, in vara, 100 de copii romani orfani din Transnistria s-au aflat sub asediul militiilor separatiste filoruse, ramanand blocati in orfelinat, fara hrana si medicamente. Dintre cei 100, autoritatile romane au reusit sa aduca in tara 50 de elevi ai internatului de la Tighina, pentru a-si petrece in tihna Craciunul si Revelionul intr-o tabara scolara, dar si pentru a descoperi frumusetile Romaniei.

MARINA CONSTANTINOIU

DECLARATIE DE SUFLET. "Va iubim, sa nu uitati acest lucru!", le-a spus ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, micutilor de la Tighina
DESCOPERIREA ROMANIEI. Insotiti de cinci dintre dascalii lor, elevii din Tighina au vizitat Castelele Peles si Bran, au fost la Targoviste si Suceava, la cateva muzee din Capitala (Muzeul National de Istorie si apoi Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa") si au avut parte si de un tur al Bucurestiului. Ieri, copiii au avut ocazia sa-l intalneasca si pe noul ministru de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, care i-a primit la sediul ministerului.

FARA PROTOCOL. Ministrul, care a incercat sa fie cat mai putin protocolar, a stat de vorba cateva minute cu copiii, i-a intrebat daca le-a placut in Romania, daca s-au simtit bine si daca vor mai veni si cu alta ocazie, dar si daca stiu cine a fost Stefan cel Mare, cand a domnit el si unde a fost Cetatea de Scaun. Fiecare elev a primit din partea noului ministru cate un album cu domnitorul Moldovei, "Ctitorii sub semnul crucii - Stefan cel Mare si Sfant (1504-2004)", editat de Rompres. "Cand veti fi mari, sa va amintiti ca lumea se uita la voi cu speranta si sa va mandriti cu faptul ca sunteti romani cu totii. Sa stiti ca dincoace de Prut lumea se uita la voi asa cum se uita la propriii copii. Va iubim, sa nu uitati acest lucru!", le-a spus Ungureanu.

Autoritatile de la Tiraspol au declansat in iulie 2004 criza scolilor cu predare in grafie latina printr-o incalcare flagranta a celor mai elementare norme de drept. Au provocat, astfel, o criza umanitara fara precedent, in care au fost implicati, fara voia lor, sute de copii care nu doreau altceva decat sa-si exercite dreptul la educatie in limba romana.

×
Subiecte în articol: observator