OBSERVATOR
Judecatoria Buzau a dispus ieri sechestrarea bunurilor celor trei firme implicate in procesul tragediei de la Mihailesti.
Masura a fost luata pentru asigurarea despagubirilor, de peste 7 miliarde de lei, cerute de partile civile, pentru uciderea din culpa a 18 persoane si ranirea altor 13.
MIRUNA PASA
|
COSMAR. Tragedia de la Mihailesti va fi cu greu uitata |
Completul de judecata a decis indisponibilizarea bunurilor din patrimoniul Combinatului Doljchim Craiova, producatorul azotatului de amoniu care a explodat, al firmei Mih Trans SRL si al societatii Ney Transport SRL Piatra-Neamt, responsabile cu transportul substantei. In cazul Doljchim, cererea partilor civile a fost aprobata in anumite limite pentru ca o parte a societatii va fi detinuta in curand de concernul OMV. Astfel, executorul judecatoresc trebuie sa faca o delimitare clara a bunurilor Doljchim de cele ale OMV, care nu are vreo implicare in producerea accidentului.
PREVENTIV. Masura a fost dispusa dupa ce avocatii celor peste 40 de parti civile au sustinut ca exista deja semnale ca firmele acuzate ar fi inceput sa vanda din bunuri, existand primejdia ca despagubirile de peste 7 miliarde de lei sa nu mai poata fi acoperite la terminarea procesului. La termenul de ieri a fost prezent in sala de judecata un singur inculpat, directorul Doljchim, Ion Gheorghe. Acesta a refuzat sa comenteze decizia instantei. Celilalti doi acuzati, Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport si Mihai Guna, administratorul firmei Mih Trans, au lipsit de la termenul de judecata, motiv pentru care instanta a dispus un nou termen al procesului, la jumatatea lunii ianuarie 2005.
ACUZATII
|
Pe 30 septembrie 2004, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus trimiterea in judecata a reprezentantilor celor trei firme implicate in tragedia produsa la Mihailesti pe 24 mai. Ion Gheorghe, Ionel Neagoe si Mihai Guna raspund acum in fata judecatorilor pentru uciderea din culpa a 18 persoane (civili, pompieri si ziaristi), vatamarea corporala din culpa a celor 13 supravietuitori, nerespectarea masurilor de protectie a muncii si distrugere din culpa.
|