Muzeul Judetean Gorj a descoperit intr-o comuna din judet morminte care au o vechime de 4000 de ani. Acestea au fost descoperite intamplator, dupa ce cetatenii comunei au gasit obiecte vechi din epoca bronzului.
GABRIELA MLADIN
|
|
RIT. Cercetatorii spun ca obiectele gasite in morminte au ars pe un rug funerar impreuna cu osemintele umane
|
Cercetarile efectuate de Muzeul Judetean Gorj, in luna septembrie a anului trecut, au continuat si in acest an in comuna Ciuperceni, Vartopu, unde au fost descoperiti 11 tumuli (morminte) de dimensiuni diferite, datate ca apartinand epocii bronzului timpuriu, adica intre anii 2200 - 2000 i.H., dupa cum declara directorul adjunct al muzeului, Gheorghe Calotoiu.
Acesta spune ca la efectuarea sapaturilor arheologice a fost ajutat de primarul comunei, Mircea Fometescu, care l-a sprijinit cu forta de munca, prin beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, si de directorul Scolii Generale Ciuperceni, Dumitru Pieptan.
In cel mai mare tumul, de 12 metri lungime, 10,5 metri latime si 0,90 metri inaltime, in partea de
sud a fost descoperita o cana, un vas bitronconic fragmentar si un alt vas mare cu o toarta tubulara pe pantec si buza usor evazata. Acest vas continea oase umane si bucati de carbune. In partea centrala a mormantului a mai fost descoperit un vas mare cu oase si carbuni, dar care avea si o canita de culoare maronie, cu gura spre sud si fundul spre nord, dar si doua vase de forma bitronconica fragmentare.
RITUL INCINERARII. Gheorghe Calotoiu spune ca in campania arheologica din acest an au fost descoperite multe fragmente de oase incinerate si carbuni. Acestea au fost gasite fie in urne funerare, fie direct pe sol. Anul trecut a fost insa descoperit, ca varianta de ritual, un postament din bolovani de rau, de forme dreptunghiulare, format dintr-un singur rand de pietre, care avea cinci siruri de bolovani mari dispusi pe linia nord-sud. La capatul dinspre sud-vest al postamentului au fost depuse de oamenii de acum peste 4000 de ani, intr-un vas, oase calcinate si cenusa. Directorul adjunct al Muzeului Judetean Gorj spune ca in toate aceste morminte se remarca faptul ca majoritatea vaselor prezinta urme de arsura secundara, fapt ce dovedeste ca acestea au ars pe un rug funerar impreuna cu osemintele umane.
"Se poate spune, astfel, ca ritul funerar practicat in necropola tumulara de la Vartoapele (Vartopu) Ciuperceni era incineratia care se efectua intr-un loc special amenajat (ustrinum), situat in afara necropolei. Ritualul funerar consta in depunerea resturilor calcinate langa vasele de ofranda, care uneori prezentau urme de arsura secundara. In toti tumulii cercetati pana in prezent nu au fost sesizate urme de crusta, ceea ce sugereaza ca arderea a avut loc undeva in afara necropolei", a declarat Gheorghe Calotoiu.
TRADITIE
"Ritul funerar practicat in necropola tumulara de la Vartoapele (Vartopu) Ciuperceni era incineratia care se efectua intr-un loc special amenajat (ustrinum)" -
Gheorghe Calotoiu, director adjunct al muzeului judetean Gorj