x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Norocos" - Un roman, singurul cersetor la Geneva

"Norocos" - Un roman, singurul cersetor la Geneva

24 Mar 2005   •   00:00

In Geneva, "oaza miliardarilor" lumii, si-a facut loc si Marin, un cersetor roman care nu are concurenta.

  • de VASILE ARCANU
  • OBSERVATOR
  • Un roman, singurul cersetor din Geneva

    Geneva, una din perlele turismului mondial, este locul in care convietuiesc francezi, germani si italieni. Mai putin romani. Sau poate chiar deloc. Pentru ca, dincolo de potentialul sau turistic, Geneva este o oaza a miliardarilor lumii. Alaturi de care si-a facut loc si cersetorul Marin.

    "CROATUL". Marin a plecat din Romania de cativa ani si s-a aciuat in Geneva, unde cerseste zilnic, fara concurenta, la colt de strada

    Situata la 374 m deasupra nivelului marii, Geneva este o statiune cu peste 180.000 de locuitori. Daca ar fi sa rezumam simplu zestrea acestui superb oras care atrage turistii ca un magnet, vom arata ca aici se afla cateva zeci de parcuri, nenumarate muzee si cladiri - adevarate podoabe arhitectonice, cum ar fi basilici, temple, sinagogi. Lacul Geneva cu debarcaderul si miraculosul "Jet d’eau" incanta peste masura ochiul privitorului, fiind un loc in care tehnica se intalneste cu natura. Acesta ar putea fi un motiv in plus pentru a consemna si faptul ca Geneva este luata cu asalt anual de cateva milioane de turisti de pe intreg mapamondul.

    UNIC. Are insa si ceva romanesc, autohton. Singurul cersetor pe care l-am intalnit se afla in fata unui magazin de incaltaminte de tip solduri. Din start l-am intrebat in limba romana cum il cheama si de unde provine, pentru ca avea pe mana imprimat un tatuaj cat se poate de graitor: "Milica". Mi-a raspuns zambitor, intr-o romana perfecta: "Ma cheama Marin si nu sunt roman, sunt din Croatia!". Dupa care mi-a facut complice cu ochiul, semn ca trebuia sa fiu de acord cu gluma lui. De la el aveam sa aflu ca este mai bine sa cersesti intr-un loc in care vin oamenii mai modesti, pentru ca acestia au dare de mana si sunt deschisi tuturor durerilor. "Cred ca sunt singurul cersetor in tot orasul. N-am prea mai vazut altii. Tocmai de aceea, in zilele bune, adica sambata sau duminica, iau si 300-400 de franci (n.r. - circa 7-8 milioane de lei). In general, nu plec de aici fara 100 de franci", imi spune Marin, facandu-mi semn sa ma retrag.

    LAUTARII. Spiritul romanesc pare sa-si fi facut simtita prezenta si prin instrumentele celor cativa muzicanti romani pe care i-am intalnit la Geneva. "Le troix roumains", cum sunt cunoscuti trei tineri romani: Razvan, Vali si Florin, isi fac veacul in Restaurantul Passagio, aflat in cladirea garii centrale - Cornavin. Piesele de baza in concertul oferit de cei trei romani sunt genul caffe concert si disneyland, presarate pe ici, pe acolo cu cate un autentic aranjament folcloric romanesc. Au acceptat cu greu sa vorbeasca. "Noi nu cersim mila nimanui", ne spune Razvan, cel mai vorbaret dintre ei. "Nu am vrea sa fim intelesi gresit sau sa ni se rastalmaceasca spusele de catre compatriotii nostri, de aceea precizez ca facem acest lucru pentru ca nu avem sansa sa facem bani in tara - se defineste el. Interesul autoritatilor fata de noi este destul de slab. Desi am asteptat ca se va schimba ceva in Romania, din pacate, lucrurile stau tot la fel", se plange el.

    VIOLONISTUL. "Cand am sosit in Geneva, in prima seara, am dormit in asezamantul Acueil de la nuit, patronat de catre asociatia crestina Armee de salut. Este un minihotel foarte curat, cu dus si toate cele trebuincioase.

    Daca nu ai unde locui cand vii in Elvetia, ti se ofera sansa sa dormi in acest centru social de primire, contra sumei de 15 euro pe noapte. Seara si dimineata primesti mancare gratuit. Numai ca de acest tratament poti beneficia doar 10 nopti in decurs de trei luni", completeaza Vali.

    La Geneva mai sunt muzicanti romani. La unul mai in varsta, Ianos, de fel din Ardeal, l-am intalnit tot in centrul orasului, cantand la vioara. Altul, pe nume Stefan, care interpreta la acordeon celebrele melodii ale lui Edith Piaf, se afla in Parcul Englez. Se pare ca pe liniile de transport in comun mai poate fi intalnita o romanca cu un copil dupa ea, care canta la clarinet.

    AUTORITATI INDULGENTE
    Ca muzicant, poti canta oriunde in Geneva. Exista o singura conditie - aceea de a nu stationa mai mult de 20 de minute in fata unei institutii pentru a nu deranja functionarii. Elvetienii gusta din plin muzica si ii rasplatesc dupa prestatie pe artisti. Cu monede de minimum 5 franci. In ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale, muzicantii mi-au spus ca niciodata acestea nu se iau de romani. Dimpotriva, le explica civilizat anumite reguli pe care trebuie sa le indeplineasca si chiar daca gresesc, intotdeauna trec cu vederea acest lucru, fiind foarte ingaduitori. Ei cred ca romanii sunt oameni muncitori, insa destinul nu le-a fost prea prielnic.

    STUDENTI LA CONSERVATOR
    Razvan (dreapta) este anul II la trombon, iar Vali (centru) anul III la clarinet. Amandoi sunt studenti la Conservatorul din Iasi. Florin nu, dar canta foarte bine la instrumentele cu clape, aici folosind acordeonul. Razvan si Florin sunt din Iasi, iar Vali din Tecuci. Au plecat din tara la inceputul lunii februarie, cu destinatia Bruxelles. Au ajuns insa la Geneva si castiga foarte bine. Cu banii de pe strada isi platesc hotelul si mancarea, circa 150 de franci elvetieni, iar restul, obtinuti la Restaurantul Passagio, ii pun deoparte.
    ×
    Subiecte în articol: observator geneva