Conferinţa Mondială pentru Reducerea Dezastrelor, WCDR, din cadrul Naţiunilor Unite, a declarat, astăzi, că puternicul cutremur de pământ din Italia, de circa 6,3 grade pe scara Richter, confirmă încă o dată că Europa rămâne expusă unor seisme devastatoare, se menţionează într-un comunucat dat publicităţii de Centrul de presă al ONU, preluat de Ukrainski Novini.
În Europa, ţările cele mai expuse riscului unor cutremure majore sunt Italia, România şi Grecia, se menţionează în comunicatul citat. Puternicul seism produs în urmă cu o zi din Italia este comparat de WCDR cu dezastrul din 2006 din Insula Java din Indonezia, care a curmat viaţa a 5.000 de persoane, în pofida faptului că, potrivit bilanţurilor reactualizate, seismul din Abruzzo a făcut circa 200 de victime. S-a luat, probabil, în considerare intensitatea distrugerilor şi numărul mare de răniţi şi sinistraţi.În ultimii 40 de ani, în Italia, au avut loc 25 de cutremure, soldate în total cu circa 5.000 de morţi. Zeci de mii de persoane au fost rănite. Pagubele economice în urma acestor dezastre se ridică la 21 miliarde de euro, în această cifră fiind incluse doar pagubele directe, legate de distrugeri.
În fiecare an, aproximativ 100.000 de oameni din întreaga lume devin, într-un fel sau altul, victime ale seismelor, se afirmă într-un raport al Conferinţei Mondiale a ONU pentru Reducerea Dezastrelor, ce va fi dat publicităţii integral în mai, în Bahrein.
Secretariatul WCDR precizează că, seismul produs la 6 aprilie în Italia, cu epicentrul localizat la 95 km nord-est de Roma, a distrus sau a avariat circa 10.000 de imobile. Experţii ONU atrag atenţia că, în timpul cutremurelor, blocurile sunt cele care ucid. Ei subliniază că multe din clădirile vechi afectate de cutremurul din regiunea Abruzzo nu corespundeau nici pe departe normelor de siguranţă seismică.
Agerpres