Migratia ilegala a romanilor catre tarile vest-europene continua sa atraga atentia autoritatilor din tarile UE. Ministrul de Interne francez, Dominique de Villpein, discuta cu omologul sau roman problema migratiei, cat si a
crimei organizate.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU
|
GAZDA. Vasile Blaga l-a plimbat pe omologul sau, Dominique Villepin (stanga), prin Ministerul de Interne |
O delegatie franceza condusa de ministrul Dominique de Villpein a sosit ieri in Romania pentru a semna un protocol de cooperare destinat intaririi masurilor de lupta impotriva criminalitatii. Ministrul roman al administratiei si internelor, Vasile Blaga, si omologul sau francez vor vizita Punctul de Contact de la Oradea, construit si utilat cu sprijinul Guvernului francez, din perspectiva deschiderii europene a acestuia, precum si la Punctul de Frontiera Bors, principala poarta de iesire din Romania catre Occident.
MONITORIZARE. Prima oprire pe care a facut-o ministrul francez de interne a fost la structurile subordonate Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, unde a discutat cu comandantul acestei institutii, chestor Aurel Neagu, problema migratiei clandestine, a traficului de persoane si carne vie, precum si problema privind furturile de autoturisme de lux. Este deja de notorietate faptul ca imigrantii romani au speriat Parisul si celelalte orase mari din Franta. Corturile ridicate la periferia capitalei franceze, cersetorii care au umplut centrul metropolei si infractiunile savarsite de bande organizate de straini, cu aport substantial romanesc sunt fenomene care au determinat partea franceza sa monitorizeze strict respectarea normelor din capitolul Justitie si Afaceri Interne, in perspectiva aderarii Romaniei la UE in 2007. "Cooperarea dintre Romania si Franta s-a axat, anul trecut, pe mai multe planuri, dintre care s-a evidentiat si un
proiect comun de securitate publica, desfasurat pe 16 activitati de informare care au avut loc atat in Romania, cat si in Franta. In urma acestor activitati, au fost identificate mai multe retele de traficanti de persoane care actionau pe ruta Romania via Franta, grupurile de lucru comune reusind sa retina 24 de autori din 82 de suspecti. Mai mult, exista in lucru 552 de dosare in care sunt cercetati minori romani care practica vagabondajul sau prostitutia pe teritoriul francez", ne-a declarat inspectorul principal Marius Tache, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor.
EXIGENTA LA GRANITA. La sfarsitul anului trecut, Politia de Frontiera a emis presei bilantul activitatii pe 2004. Din acesta reiese ca nu mai putin de 24.700 de romani au fost returnati din strainatate, 2.200 dintre acestia fiind trimisi "colet" din Franta. Cei 24.700 de returnati din toate tarile nu intrunesc decat un procent de 0,35% din totalul romanilor care au iesit legal din tara adica din peste 6,9 milioane de oameni. In aceeasi perioada, Politia de Frontiera Romana nu a permis iesirea din tara pentru aproximativ 1,7 milioane de romani, pentru ca nu intruneau conditiile impuse de UE. In acest sens, in cursul anului 2004, un alt proiect de parteneriat intre autoritatile romane si franceze a fost constituit sub numele de Punctul National FOCAL, structura aflata in stransa legatura cu SECI, prin care s-au obtinut peste 1.000 de informatii care au ajutat la rezolvarea unor cazuri complexe.
IN AUDIENTA
|
Delegatia franceza va fi primita si de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, precum si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Vor fi luate in discutie parteneriatul romano-francez in domeniul administratiei si afacerilor interne, in stransa corelare cu prioritatile si obiectivele Programului de Guvernare pentru perioada 2005-2008.
|
VILLEPIN NE VEDE INTEGRATI
|
Protocolul de colaborare dintre Ministerul de Interne roman si cel francez a fost semnat ieri, la sediul MAI. Ministrul francez, Dominique de Villepin a precizat ca "Romania este foarte aproape de integrarea in UE. Desi in inima noastra (a francezilor - n.r.) acest lucru este ca si facut." Ministrul francez a precizat ca, din punct de vedere al afacerilor interne, Romania mai are de facut eforturi in trei directii. "Prima este intarirea controlului migratiei la frontiere, a doua este reevaluarea problematicii minorilor romani care cersesc in spatiul european si, nu in ultimul rand, intarirea masurilor de combatere a traficului de stupefiante. Aceste trei directii trebuiesc urgent rezolvate, avand in vedere faptul ca Romania va deveni granita UE", a conchis ministrul Dominique de Villepin.
|