x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paul Iordache, numit interimar la DGIPI

Paul Iordache, numit interimar la DGIPI

10 Apr 2009   •   00:00

Fostul şef al Diviziei Generale Contraspionaj Paul Iordache, eliberat din funcţie în urma scandalului Timofte-KGB, a fost numit interimar în funcţia de adjunct la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, potrivit unor surse oficiale.



Postul era vacant ca urmare a numirii lui Cornel Şerban - care fusese adjunct al DGIPI - la conducerea acestei direcţii.

Fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, cercetat de DNA, a demisionat de la conducerea direcţiei, în locul lui fiind numit interimar, în 25 martie, Gelu Drăjneanu.

Ministrul Administraţiei şi Internelor anunţa, în 15 martie, numirea lui Ilie Cornel Şerban la conducerea DGIPI, instituţie căreia el i-a asigurat interimatul din 15 februarie.

În 9 ianuarie, Gabriel Oprea, care ocupa atunci funcţia de ministrul al Internelor, anunţa că procurorul Marcel Sâmpetru şi chestorul de poliţie Eugen Corciu au fost eliberaţi din funcţiile de adjuncţi ai şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI, pentru una din aceste funcţii fiind împuternicit comisarul şef de poliţie Ilie Cornel Şerban.

Cornel Şerban este cercetat în libertate, în urma deciziilor magistraţilor care au refuzat arestarea lui preventivă, într-un dosar în care mai sunt anchetaţi şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Potrivit DNA, Cornel Şerban este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

Alături de alţi ofiţeri SRI, Paul Iordache a fost acuzat, în 2001, că a încălcat legea privind siguranţa naţională a României şi legea SRI.

Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI a stabilit, în 2001, că documentul privind pretinsa colaborare a directorului SRI, Radu Timofte, cu KGB a fost elaborat în 1993 şi reluat, ulterior, în 1998 şi 2000.

"Punerea în circulaţie a unu asemenea document constituie o abatere deosebit de gravă, în anumite situaţi u implicaţii penale", se arăta într-un comunicat din mai 2001 al Biroului de Presă al SRI.

Potrivit SRI, divulgarea unor asemenea date neverificate, pentru a fi folosite în scopuri politice, reprezenta "o încălcare a dispoziţiilor exprese din articolul 26 a Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi a articolului 36, Legea 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI".

Directorul SRI a dispus constituirea unui colectiv care să evalueze actul managerial la toate nivelurile de conducere a serviciului.

SRI a anunţat, la 15 martie 2001, eliberarea generalului de brigadă Bujorel Iamandi din funcţia de şef al Diviziunii de Protecţie şi punerea sa la dispoziţia instituţiei. SRI a descoperit, în urma unei anchete interne, că directorului instituţiei, Radu Timofte, a fost inclus "abuziv", alături de alte personalităţi, într-un material "fabricat la ordin" de cadre SRI în 1993, care a fost reluat într-o notă întocmită, peste cinci ani, de aceleaşi persoane.

Concluzia comisiei a fost că documentul "nu are nici o bază reală, conţine falsuri şi sugerează interpretări tendenţioase", fiind vehiculat, "nu întîmplător", în împrejurări legate de unele intervenţii publice ale lui Radu Timofte.

Comisia parlamentară SRI a început, la acea vreme, o acţiune de verificare a pretinsei colaborări a directorului SRI Radu Timofte cu KGB. Verificarea a început la solicitarea directorului şi în urma apariţiei unor articole pe acest subiect în presa străină, care au creat suspiciune în colaborarea cu UE şi NATO.

În prima zi de audieri, George Şerban a prezentat un document fără antet şi ştampilă, despre care a spus că ar proveni din SRI, iar în următoarea zi fostul director al SRI Virgil Măgureanu a apreciat că acest document are la origine "o scurgere de informaţii" din SRI, care trebuie să se fi petrecut "şi cu asentimentul cuiva de acolo, probabil la comanda vreunui factor politic".
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator