x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionari fara voie

Pensionari fara voie

09 Feb 2005   •   00:00

Angajatorii pot concedia mai usor un salariat potrivit modificarilor propuse pentru Codul Muncii. Sindicatele nu sunt de acord cu noile prevederi, sustinand ca aceste modificari nu au nici un temei in legislatia internationala.

Jurnalul National continua sa va prezinte principalele modificari care vor fi aduse Codului Muncii. Articolul 61, litera d, prevede ca un salariat poate fi concediat in cazul in care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. Modificarile propuse de Ministerul Muncii spun ca salariatul poate fi concediat in cazul in care "nu mai are aptitudinile profesionale necesare implinirii atributiilor corespunzatoare postului in care este incadrat". "Trebuie sa se tina cont de faptul ca notiunea «nu mai corespunde profesional» este foarte bine stabilita in legislatia romaneasca. Angajatorul trebuie sa dovedeasca exact motivele concedierilor. Modificarile fac posibila aparitia abuzurilor angajatorului, pentru ca el este cel care stabileste fisa postului. Prevederea care se aplica acum la noi este intalnita si in legislatia din Luxemburg", sustine Ovidiu Popescu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, afiliat la Cartel Alfa.

PENSIE. Modificarile Codului Muncii mai prevad adaugarea unui aliniat articolului 61, care spune ca angajatorii isi vor putea concedia salariatii in cazul in care acestia indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu au solicitat pensionarea in conditiile legii. Cartel Alfa nu este de acord nici cu aceasta modificare. "Aceasta modificare nu exista in legislatia internationala. Ar fi trebuit schimbata mai intai Legea 19 din 2000, privind sistemul public de pensii. Prin aceasta modificare vor sa creasca varsta de pensionare pana la 67 de ani, inca de anul acesta", este de parere Popescu. Articolul 62 prevede ca decizia de concediere trebuie motivata in fapt si in drept. Prin abrogarea acestei prevederi, "angajatorii pot face concedieri fara nici un motiv si fara sa existe posibilitatea actionarii in instanta", sustin juristii Cartelului Alfa. (Cristian Petru)

CERCETARE
Despre modificarile aduse articolului 63, care vorbeste de obligativitatea angajatorului de a face o cercetare prealabila concedierii, Ovidiu Popescu spune ca, "daca la unele modificari se gasesc corespondente in legislatia internationala, cele referitoare la concediere sunt pur aleatorii. Nu vin dintr-o cerinta europeana, ci din solicitarile patronatului intern si mai ales ale celui international". Articolul 64 stipuleaza in acest moment ca, in cazul in care un salariat este concediat dintr-un motiv care nu ii este imputabil, angajatorul are obligatia sa ii ofere un alt loc de munca. "Nici abrogarea acestei obligatii nu are un temei in legislatia internationala. Aceasta masura avea ca scop diminuarea somajului", spune Popescu.

×
Subiecte în articol: observator