Reformele din Justitie nu au ajuns la Cluj, unde magistratii lucreaza ca-n Evul Mediu. Conducerea Palatului de Justitie se spala pe maini si pretinde ca legea nu-i apara pe magistrati de riscurile care decurg din lipsa protectiei muncii. Asta, deoarece magistratii nu au contract individual de munca! Bolile de piele, ulcerele, afectiunile pulmonare, stresul sunt la ele acasa printre magistrati.
FILIP TUDORACHI
FARA DOTARI. Angajatii de la Palatul de Justitie nu au la dispozitie nici macar un cabinet medical
|
Reporterii nostri au intrat in posesia unor documente care vorbesc despre haosul care domneste in Palatul de Justitie din Cluj. Este vorba de un raport al Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj (ITM) in care se prezinta punct cu punct o serie de abateri extrem de grave privind legislatia muncii. In urma unei discutii avute in toamna acestui an cu judecatoarea Sorina Siserman, presedinta Tribunalului Cluj, cu privire la incalcarile normelor de protectia muncii, judecatoarea a precizat ca s-au constatat unele deficiente care, in scurt timp, urmau a fi remediate.
CA LA FABRICA! Au trecut mai bine de trei luni si conducerea instantelor nu a catadicsit sa trimita nici macar un raspuns celor de la ITM. Urma, logic, ca ITM sa amendeze Palatul de Justitie. Nu a facut-o insa. Monica Esanu, inspectorul ITM care a constatat deficientele, s-a ferit sa faca declaratii, avand in vedere miza controlului. Este clar ca ITM ar fi trebuit deja sa aplice amenzi in cazul controlului de la Palatul de Justitie, dar ceva i-a timorat pe inspectori. De cealalta parte, presedintele Curtii de Apel Cluj, Virgil Andreies, are alta varianta de lucru. Acesta pretinde ca Palatul de Justitie nu este o fabrica si ca regulile ITM, care se aplica unor societati comerciale, nu pot fi aplicate in cazul magistratilor.
Citește pe Antena3.ro
In Palatul de Justitie clujean nu este reglementat timpul de munca, nu exista pauze clare, fiecare muncind cand si cum poate. Sunt cazuri, spun sursele noastre, cand judecatorii vin la munca duminica pentru a redacta sentinte. Lucrul peste orele de program nu este cuantificat si nici platit. Ironic, anul trecut, un judecator clujean a fost penalizat pentru ca nu si-a indeplinit norma de munca, asta datorandu-se faptului ca acesta nu a vrut sa lucreze pe gratis in timpul sau liber. ITM Cluj a constatat ca in cladirea Palatului de Justitie nu sunt indeplinite normele privind confortul termic, nu exista truse de prim ajutor si, atentie, nu exista un cabinet medical.
RAZBOI IN JUSTITIA CLUJEANA
|
La sfarsitul lunii decembrie anul trecut au avut loc concursuri pentru posturi de conducere la instantele de judecata clujene. In urma unui scandal, izbucnit intre magistratii concurenti, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a blocat numirile in functii. Nici pana acum CSM nu a facut lumina in chestiunea concursului. Surse din Palatul de Justitie ne-au declarat ca stoparea numirilor de la Cluj, singulare la nivel de tara, este de fapt raspunsul tacit al CSM cu privire la verificarea neregulilor. Conflictul reprezinta doar un episod al luptei care se duce intre doua tabere, una controlata de sefii de instante, iar cealalta reprezentata de Asociatia
Magistratilor din Romania, filiala Cluj.
|