x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rând pe rând, instanţele renunţă la proteste

Rând pe rând, instanţele renunţă la proteste

25 Sep 2009   •   00:00

Curtea de Apel Bucureşti a decis, astăzi, în Adunarea Generală, suspendarea protestelor şi intrarea de luni în sălile de judecată, urmând să continue, în paralel, negocierile pentru rezolvarea revendicărilor magistraţilor.

Reprezentanţii magistraţilor şi cei ai politicienilor au semnat, ieri, principiile Pactului pentru Justiţie, după includerea unor amendamente. Singurii care nu au semnat documentul au fost secretarul de stat Gabriel Tănăsescu, din partea Ministerului Justiţiei, şi Mircea Toader, liderul grupului parlamentar PDL.

Acesta din urmă a făcut, totuşi, o menţiune, pe document, specificând "a participat la dezbateri fără să-şi asume prevederile acestui document", moment în care reprezentantul PNL, Eugen Nicolăescu, a exclamat "El e mai meticulos de când cu flota!", referindu-se la cariera navală a politicianului.

În cadrul dezbaterilor de joi, reprezentanţii magstraţiilor şi ai grupurilor parlamentare au discutat pe tema celor cinci axe din principiile Pactului pentru Justiţie, aducând mai multe amendamente documentului. Cele mai numeroase se referă la finanţarea sistemului judiciar şi la relaţia dintre cele trei puteri, relatează Mediafax.

În urmă cu o săptămână, magistraţii acestei instanţe, întruniţi în Adunarea Generală, au votat pentru continuarea protestelor până la semnarea Pactului pentru Justiţie.

Şi judecătorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea protestului

Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Cluj a decis, astăzi, suspendarea protestului declanşat la 1 septembrie şi reluarea activităţii începând cu data de 28 septembrie. Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de Tribunalul Cluj, activitatea instanţei va continua "până la data finalizării lucrărilor Comisiei Parlamentare privind Pactul pe Justiţie".

"Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Cluj a hotărât suspendarea protestului început la 1 septembrie şi reluarea activităţii începând cu data de 28 septembrie, până la data finalizării lucrărilor Comisiei Parlamentare privind Pactul pe Justiţie", se arată în comunicat.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis reluarea activităţii

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis şi ei să întrerupă protestul şi să îşi reia activitatea din cursul acestei zile.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Luminiţa Crişan, magistraţii au decis reluarea imediată a activităţii.

"Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au hotărât că vor relua activitatea începând de azi, 25 septembrie. Totul va reveni la normal, procesele urmând să fie reluate", a declarat, pentru Mediafax, Luminiţa Crişan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Timiş, Mihaela Roibu, judecătorii acestei instanţe se vor întâlni, astăzi, în cadrul unei adunări generale, urmând să stabilească dacă întrerup sau nu protestele, iar magistraţii de la Judecătoria Timişoara vor stabili luni dacă vor relua activitatea.

Curtea de Apel Braşov reia lucrul pe 28 septembrie

Potrivit unui comunicat de presă transmis, astăzi, de Curtea de Apel Braşov, magistraţii au decis, în cadrul Adunării Generale, reluarea activităţii, începând cu 28 septembrie, dar au hotărât să nu desemneze judecători în birourile judeţene electorale, recomandând totodată restrângerea, în continuare, a activităţii judecătorului de la Registrul Comerţului.

Conform sursei citate, s-a hotărât ca doar o parte dintre măsurile protestatare să fie menţinute deoarece s-a constat că "s-au făcut unii paşi în direcţia soluţionării revendicărilor Adunărilor Generale", fiind adoptată de plenul Parlamentului propunerea de înfiinţare a comisiei speciale pentru justiţie.

Magistraţii sunt însă în continuare nemulţumiţi de faptul că, "deşi au fost asumate principiile fundamentale pe care se va adopta Pactul pentru Justiţie asumat de cele trei puteri, pact care va constitui documentul cadru pentru elaborarea şi adoptarea viitoarelor politici publice şi acte normative în domeniul justiţiei, ministrul de resort, Cătălin Predoiu, nu şi-a asumat aceste principii".

"În mod surprinzător, ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, domnul Cătălin Predoiu, a refuzat asumarea acestor principii, manifestând din nou lipsa de implicare în rezolvarea problemelor sistemului judiciar. Domnul Cătălin Predoiu a refuzat în mod constant orice dialog cu reprezentanţii magistraţilor şi a încercat permanent să abată atenţia opiniei publice de la alte probleme ale sistemului decât cele salariale", se precizează în comunicat.

Magistraţii Judecătoriei Sibiu intră, de luni, în sălile de judecată

Potrivit preşedintelui Judecătoriei Sibiu, Corina Draşoveanu, în Adunarea Generală s-a hotărât ca, de luni, să se intre în sălile de judecată şi toate cauzele să se judece normal, după ce cu o zi în urmă s-a ajuns la o înţelegere şi s-a stabilit încheierea Pactului pentru Justiţie.

La rândul lor, judecătorii de la Tribunalul Sibiu vor decide luni, în Adunarea Generală, dacă vor continua sau nu protestul. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentanţii acestei instituţii, Adunarea Generală va avea loc, luni la ora 9.00, având ca ordine de zi rediscutarea problemei continuării, suspendării sau încetării protestului, ca urmare a noilor evenimente. (V.A.)


×
Subiecte în articol: observator