Atacurile rasiste din iunie, împotriva a peste 100 de ţigani români, în Belfast, au fost motivate de un rasism cu baze socio-economice, şi nu de rasismul cu baze ştiinţifico-biologie, reprezentat de gruparea Combat 18. Declaraţia aparţine expertului nord-irlandez, Matthew Collins, fost naţionalist din Irlanda de Nord, devenit militant antifascist.
Expertul Collins a avertizat poliţia că regiunea britanică va cunoaşte un conflict rasial ce va înlocui perioada de tulburări politice cunoscută sub numele de Troubles, dacă rasismul nu este confruntat imediat. Avertizarea a fost lansată în timpul primului program de instruire pentru poliţia irlandeză, pe tema naturii şi constituirii grupărilor neonaziste britanice. "Există un pericol ca un nou război să-l înlocuiască pe cel vechi", a spus Collins, ce lucrează la revista antifascistă Searchlight, informează The Guardian, citat de Mediafax.
Programul a inclus explicarea celor două forme principale de rasism. "Am subliniat diferenţa dintre rasismul cu baze socio-economice şi rasiştii ştiinţifico-biologici. În primul caz, există persoane cărora li se inoculează opiniile rasiste, persoane din partea de jos a scării sociale, care încep să creadă că problemele lor pot fi lăsate la uşa persoanelor de culoare sau religie diferită. Cel de-al doilea grup este format din rasiştii puri, care, printr-o gândire falsă ştiinţifico-biologică, cred că albii sunt superiori tuturor celorlalte rase", a subliniat Collins.
"Cred că atacurile împotriva ţiganilor (de naţionalitate română, n.red.) în Belfast, în luna iunie, au apărut din interiorul primului grup", a apreciat el. "Nu există nici o unitate organizată a Combat 18 aici în Irlanda de Nord", a precizat Collins.
Citește pe Antena3.ro