x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reactii dupa raportul de tara

Reactii dupa raportul de tara

08 Oct 2004   •   00:00

Declaratia comisarului european pentru Extindere, Günter Verheugen, potrivit careia "este posibil" ca Romania sa incheie negocierile pana la sfarsitul anului, trebuie interpretata ca fiind o dovada de precautie si de prundenta, crede seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

IRINA CRISTEA

"Trebuie sa fii precaut atunci cand faci predictii, pentru ca nimic nu poate fi declarat inchis pana nu este inchis efectiv", a declarat ieri Scheele. El a precizat ca incheierea negocierilor de aderare nu este o decizie a Comisiei Europene, ci a statelor membre. Scheele a mai atras atentia ca Romania trebuie sa isi rezolve problemele ramase, subliniind ca fata de anul trecut in Romania au aparut "probleme inacceptabile" legate de libertatea presei, citand mai ales agresarea jurnalistilor.

IN PRESA STRAINA. Presa internationala de ieri a alocat, la randul ei, spatiu raportului Comisiei. "Romania a scapat de-o grija.

Se va alatura Uniunii Europene in ianuarie 2007, asa cum spera, si a obtinut statutul de economie de piata functionala care i-a fost refuzat anul trecut", scrie cotidianul francez Le Figaro despre raportul de tara. Un ton foarte critic abordeaza cotidianul britanic The Telegraph. "Romaniei si Bulgariei li s-a confirmat o data precisa pentru aderare, in ciuda coruptiei endemice si a incalcarilor drepturilor omului. Mai criticata a fost Romania, o tara extrem de saraca ce ar putea pune la grea incercare finantele si piata muncii din Uniune".

SEDINTA

Presedintele Ion Iliescu a participat ieri la sedinta Guvernului, in cadrul careia s-a dezbatut o nota referitoare la concluziile raportului privind Romania elaborat de Comisia Europeana. In urma discutiilor s-a stabilit ca saptamana viitoare Executivul sa aprobe un program de prioritati pentru integrarea in UE, pentru perioada imediat urmatoare, dar si pentru urmatorii doi ani pana la aderarea efectiva. Programul va fi elaborat pe baza propunerilor cuprinse in raportul de tara. Presedintele Ion Iliescu a explicat ca programul va trebui continuat de viitorul Cabinet, indiferent de rezultatul alegerilor din toamna. "Este un moment politic deosebit, la fel de important ca aderarea la NATO, dar cu implicatii mult mai mari. Acest an se poate considera la fel de important ca si Revolutia Romana", a spus Iliescu. (Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: observator