x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

16 Aug 2005   •   00:00

Protest Greenpeace la Cernavoda

Mai multe ambarcatiuni ale organizatiei ecologiste Greenpeace, avand la bord 35 de activisti, au intrat ieri pe Canalul Dunare - Marea Neagra, pana in fata Centralei de la Cernavoda. Ei au purtat bannere prin care cereau oprirea investitiilor la obiectivul nuclear.

Govora - Mitall Group, interesat de Uzinele Sodice

Uzinele Sodice Govora ar putea ajunge in mainile Mitall Group, cei care au in patrimoniu si Sidex Galati. USG au intrat in atentia companiei de mai multi ani. In cursul zilei de astazi, cu acordul AVAS, o delegatie a companiei va vizita Uzinele Sodice Govora, cu intentia de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni. Mai multe surse dau ca sigura intelegerea dintre indieni si fostii patroni ai USG, fratii Marius si Emil Cristescu, in vederea preluarii societatii chiar din perioada in care acestia detineau pachetul majoritar de actiuni. (Octavian Herta)

Dosarul Stenogramelor - Cosmin Gusa este asteptat la Parchetul General

Procurorii reincep audierile in dosarul stenogramelor atribuite Delegatiei Permanente a PSD. Astazi este asteptat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cosmin Gusa, fost secretar general al PSD, informeaza Mediafax. In acelasi dosar urmeaza sa fie audiat si secretarul general al PSD, Miron Mitrea (vicepresedinte al partidului la data intocmirii stenogramelor), precum si toti cei care sunt nominalizati in stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD. Acest dosar a fost inregistrat la inceputul anului 2005, la Parchetul instantei supreme, dupa ce a fost primit un denunt semnat de mai multe organizatii civice, cu privire la eventuale fapte de coruptie ce ar reiesi din stenogramele unor sedinte ale Delegatiei Permanente a PSD. (Magda Colgiu)

Bistroe - MAE cere lamuriri despre noile lucrari la canal

Ministerul de Externe a solicitat Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, la 12 august, printr-o nota verbala, informatii despre eventuala reluare de catre Ucraina a lucrarilor la canalul Bistroe, se arata intr-un comunicat remis ieri agentiei Mediafax. Adriana Baz, director in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, a declarat ieri ca o organizatie de protectie a mediului din Ucraina a semnalat Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii faptul ca ucrainenii lucreaza la decolmatarea portiunii de circa trei kilometri a canalului deja construit. (Radu Crivat)

Argumente - Romania vs Ucraina, in fata instantei internationale

Romania a depus la Curtea Internationala de la Haga un memoriu care cuprinde fundamentarea pozitiei Bucurestiului referitoare la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Documentul mai contine, intre altele, descrierea considerata echitabila de catre partea romana a liniei de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive. Conform regulilor Curtii, documentul are caracter confidential. Pana la 19 mai 2006, partea ucraineana urmeaza sa depuna un contramemoriu.

Coruptie - Tariceanu cere dovezi

Premierul Tariceanu a declarat ieri, referindu-se la criticile presedintelui Basescu, ca nu poate fi impasibil, lasand sa planeze suspiciuni ca la nivelul Guvernului ar exista coruptie si a sustinut necesitatea analizei documentelor de la SRI. "Vorbele zboara si, in final, ceea ce ramane sunt faptele. Nu pot ramane indulgent fata de astfel de aprecieri. Daca cineva este vinovat va suporta consecintele, dar nu pot accepta ca, daca aceste acuzatii nu au un suport, ele trebuie sa ramana fara o proba", a spus Tariceanu. Pe de alta parte, si premierul s-a declarat nemultumit de sistemul de sanatate.

Numire - Plesu, in conducerea Institutului Cultural Roman

Fostul consilier prezidential Andrei Plesu a fost numit in functia de membru in Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman, printr-o decizie a premierului Calin Popescu Tariceanu, publicata ieri in Monitorul Oficial, informeaza Mediafax. Institutul Cultural Roman este condus de Horia Roman Patapievici. Andrei Plesu a demisionat, la sfarsitul lunii aprilie, din functia de consilier prezidential pentru politica externa, invocand motive de sanatate. Ulterior, presedintele Basescu a declarat ca Plesu si-a depus demisia cu doua luni inainte, dar ca, la rugamintea sa, a ramas la Cotroceni pana la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Timisoara - Coada la consultatii gratuite

Zeci de bolnavi s-au inghesuit ieri la Clinica de Ortopedie din Timisoara, pentru a fi operati sau consultati gratuit de medici din Statele Unite, specializati in chirurgia coloanei, transmite Mediafax. Echipa se afla pentru a cincea oara in Timisoara, unde va ramane toata saptamana, si a venit in baza unui acord de colaborare intre clinicile de ortopedie din Timisoara si Florida. Majoritatea pacientilor sunt batrani care acuza dureri in zona lombara. Medicii vor opera in aceasta saptamana intre opt si 12 pacienti si se vor reintoarce la Timisoara in luna octombrie.

Giurgiu - Podul de la Gradistea cade bucata cu bucata

Un al doilea tablier al podului feroviar de la Gradistea sta sa se prabuseasca, dupa ce sambata seara unul dintre cele trei tabliere s-a prabusit in albia raului Arges. "Podul s-a prabusit din cauza debitelor foarte mari, de peste 10 ori mai mari decat cele obisnuite, inregistrate pe raul Arges", a declarat subprefectul judetului Giurgiu, Elena Dinu. Apele au sapat pana la cinci metri adancime in jurul pilonilor de sustinere ai podului, ceea ce a dus la inclinarea acestora si prabusirea podului. Circulatia pe pod a fost oprita cu o zi inainte ca primul tablier sa se prabuseasca. (Radu Crivat)

Buzau - Traficul pietonal a fost redeschis la Maracineni

Traficul pietonal pe unul dintre podurile militare de la Maracineni a fost reluat, ieri dimineata, la o zi dupa ce traficul in zona fusese inchis din cauza unei puternice viituri pe raul Buzau. Din cauza apelor, circulatia pe celelalte doua poduri militare a fost intrerupta. Potrivit conducerii Administratiei Nationale a Drumurilor Buzau, podul care a fost redeschis ieri a avut cel mai putin de suferit de pe urma viiturii. Lucrarile de revizie la cel de-al doilea pod din zona au fost incepute ieri, astfel incat sa poata fi repus in functiune si acesta.

Ploiesti - Duba inchisorii, implicata intr-un accident

O persoana a murit si alte doua au fost ranite ieri dimineata, in urma unui accident petrecut pe Drumul National 72, Ploiesti - Targoviste, in apropierea comunei Bratasanca. Un autoturism Volkswagen a intrat intr-o depasire neregulamentara si s-a ciocnit frontal de o duba a Penitenciarului Ploiesti, in care se aflau 11 detinuti. Puscariasii urmau sa fie transferati de la penitenciarul Margineni la cel din Ploiesti. Soferul autoturismului a murit pe loc, in timp ce soferul dubei si un subofiter au fost raniti usor. (Nina Marcu)

Ilfov - Transportatorii privati ameninta cu proteste

Transportatorii privati ameninta ca vor organiza proteste daca legislatia va fi modificata, fara consultarea lor, astfel incat Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) sa preia cursele preorasenesti din judetul Ilfov, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale Patronale a Transportatorilor Rutieri din Romania. Reintroducerea autobuzelor RATB - care sunt insuficiente si pentru Bucuresti - pe traseele din Ilfov ar avea ca principale efecte eliminarea de pe piata sau restrangerea activitatii pana la faliment a operatorilor de transport rutier privat. Transportatorii spun ca sunt dispusi la dialog. (L.F.)

Autostrada - Contractul cu Bechtel, renegociat

Lucrarile la Autostrada Transilvania vor fi continuate dupa ce Ministerul Transporturilor va ajunge la o intelegere cu compania americana Bechtel, adica la un contract avantajos si pentru partea romana, a declarat, ieri, la Cluj, premierul Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca ministrul Transporturilor a primit mandat din partea Guvernului sa renegocieze contractul cu Bechtel, care este mai putin avantajos pentru Romania decat s-a spus initial. "Nu putem sa admitem un contract care sa fie cu un nivel de costuri peste media de costuri din celelalte tari unde s-au facut autostrazi", a explicat primul-ministru.
×
Subiecte în articol: observator