Secretarul de stat de la Oficiul Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, a declarat astăzi, că românii care au şi alte cetăţenii ar putea adopta copii din România chiar dacă locuiesc în străinătate. Propunerile de modificare a Legii 273/2004 urmează să fie prezentate Guvernului în luna septembrie.
Potrivit secretarului de stat, specialiştii au demarat o evaluare a actualei legislaţii în domeniul adopţiei, fiind stabilite mai multe puncte care ar trebui modificate astfel încât procedura de adopţie să fie mai facilă şi atât în interesul copilului, cât şi în cel al familiei adoptive.
Una dintre modificări vizează deschiderea adopţiei internaţionale pentru cetăţenii români care nu mai locuiesc în ţară.
"Vrem să reglementăm ce înseamnă adopţia de către un cetăţean român căsătorit cu un cetăţean străin şi care nu mai locuieşte în ţară", a explicat Bogdan Panait, citat de Mediafax.
El a mai spus că ar putea fi făcute modificări ale Legii 273/2007 şi în vederea adoptării copiilor cu probleme de sănătate care trebuie să meargă în străinătate pentru tratamente de lungă durată.
Atât şeful ORA, cât şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), sector 1, Dănuţ Fleacă, au atras atenţia că sunt minori, care de ani de zile stau la familii din străinătate pentru că trebuie să urmeze anumite tratamente pe care nu le-ar putea face în ţară şi, deşi s-au stabilit relaţii strânse între copii şi familiile respective, aceştia nu pot fi adoptaţi.
Panait a precizat că în această situaţie ar fi în prezent între 200 şi 300 de minori români, dintre care aproximativ 100, în Franţa şi 20 - 30, în Statele Unite ale Americii.
Directorul DGASPC sector 1 a declarat că deschiderea adopţiei internaţionale pentru această categorie de copii ar putea fi o soluţie, întrucât familii de români care doresc să înfieze un copil refuză de obicei ideea adoptării unui copil cu probleme de sănătate sau de etnie romă. Cu toate că specialiştii care fac consilierea familiilor încearcă să pregătească viitorii părinţi pentru astfel de copii, cei mai mulţi refuză adoptarea minorilor cu probleme.
"Trebuie luate nişte măsuri pentru ca şi acestor copii să li se ofere o şansă", a spus Fleacă.
Pe de altă parte, şeful ORA a explicat că această problemă este luată în discuţie, dar că este greu de stabilit în acest moment care ar putea fi soluţia.
"Sunt discuţii pe această temă. Nu poţi să faci adopţii internaţionale pentru copii cu dizabilităţi, dar trebuie să avem în vedere aceşti copii", a declarat Panait.
O altă propunere de modificare, la care specialiştii ORA au început să lucreze, se referă la prelungirea perioadei de atestare a familiei care vrea să adopte, astfel încât să fie asigurată calitatea pregătirii şi evaluării viitorilor părinţi. Bogdan Panait a explicat că reducerea procedurii de adopţie se va face prin stabilirea unor termene pentru consilierea mamelor care vor să-şi abandoneze copiii în maternităţi sau spitale, precum şi a familiei lărgite.
În acest moment, legea nu prevede un anumit timp pentru consilierea mamei sau a familiei lărgite, astfel încât copiii mici nu pot fi declaraţi adoptabili înainte de împlinirea vârstei de un an sau chiar un an şi şase luni.
"Vrem ca un nou născut, dacă este abandonat, să poată fi declarat adoptabil în primele şase luni de viaţă", a explicat şeful ORA.
Totodată, el a spus că se are în vedere şi situaţia copiilor care sunt în sistemul de protecţie şi nu pot fi declaraţi adoptabili pentru că ei au familie care, deşi nu se interesează de soarta lor, nu îşi dă acordul pentru adopţie, precum şi a celor care sunt în familie dar sunt neglijaţi şi abuzaţi de proprii părinţi.
"Ce se întâmplă cu ei? Ei de ce nu au o şansă?", a întrebat Panait.
Şeful ORA a precizat că, în România, sunt adoptaţi circa 1.000 de copii pe an, faţă de 3.500 - 4.000 înainte de intrarea în vigoare a Legii 273/2005, care interzice adopţiile internaţionale şi stabileşte proceduri stricte şi pentru adopţia naţională.
Potrivit secretarului de stat de la ORA, draftul cu propunerile de modificare a Legii 273 va fi prezentat Guvernului în luna septembrie, iar noile prevederi ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.
Citește pe Antena3.ro