x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Roşia Montană, prima comunitate minieră în Cartea Recordurilor

Roşia Montană, prima comunitate minieră în Cartea Recordurilor

26 Oct 2009   •   00:00
Roşia Montană, prima comunitate minieră în Cartea Recordurilor

Comuna Roşia Montană deţine recordul la "Cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul". Recordul a fost omologat de organizaţia Guiness World Records, autoarea celebrei Cărţi a Recordurilor, a anunţat Primăria comunei.



Comuna Roşia Montană deţine oficial un nou record mondial, fiind prima comunitate minieră din lume în care cei mai mulţi oameni au folosit simultan şaitrocul, o unealtă tradiţională pentru căutarea aurului.

De Ziua Minerului, sărbătorită la 30 august, peste o sută de localnici de toate vârstele s-au adunat pe Stadionul "Minerul" din Roşia Montană, hotărâţi să intre în Cartea Recordurilor şi, mai mult, să creeze un record mondial nou. Organizatorii evenimentului, Primăria Roşia Montană cu sprijinul companiei Roşia Montană Gold Corporation, au pus la dispoziţia participanţilor peste o sută de şaitrocuri (unelte tradiţionale), lucrate manual de meşterii locali, cu ajutorul cărora s-a căutat aur în aluviunile aduse de pe râurile din zonă, în jurul unui jgheab de aproape 50 de metri lungime.

Participanţii la eveniment au găsit paiete de aur, care au fost apoi trimise pentru analiză la Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Catedra de Mineralogie. Recordul a fost omologat Guiness World Records prin emiterea certificatului oficial către Primăria Roşia Montană.

"Suntem bucuroşi de această reuşită a comunităţii noastre. Am vrut ca mesajul nostru să adune la un loc comunităţile miniere din Apuseni, iar vocea noastră să se facă auzită. Mesajul? Unul simplu şi foarte clar: la Roşia Montană, mineritul este o tradiţie care trebuie pusă la loc de cinste şi continuată", a spus Eugen Furdui, Primarul comunei Roşia Montană.

"Tradiţia minieră din Munţii Apuseni nu a murit şi nici nu o vom lăsa să se stingă. Localnicii îşi doresc ca mineritul din Apuseni să devină din nou o sursă de trai şi civilizaţie în aceste locuri care au o tradiţie de mai bine de 2.000 de ani în minerit", a afirmat Dragoş Tănase, director General Roşia Montană Gold Corporation. Ziua Minerului din acest an a adus la Roşia Montană peste 3.000 de participanţi din comuna roşiană şi din comunităţile învecinate (peste zece comunităţi din judeţele Alba, Hunedoara şi Bihor).

×
Subiecte în articol: observator