x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul ICR: Zeci de artişti români cer simbolic "azil cultural" în Canada. Ponta despre Patapievici: "Nu vreau să-l schimb"

Scandalul ICR: Zeci de artişti români cer simbolic "azil cultural" în Canada. Ponta despre Patapievici: "Nu vreau să-l schimb"

18 Iun 2012   •   13:44
Scandalul ICR: Zeci de artişti români cer simbolic "azil cultural" în Canada. Ponta despre Patapievici: "Nu vreau să-l schimb"

Mai multi artisti romani, printre care si regizorul Cristi Puiu, s-au adunat astazi in fata ambasadei Canadei din Bucuresti, pentru a cere simbolic "azil cultural". Protestul vine dupa decizia Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman in subordinea Senatului, relateaza AFP.

"Am venit aici pentru a cere simbolic azil cultural. Este o actiune de protest fata de decizia guvernului de a modifica statutul Institutului Cultural Roman (ICR) si chiar sensul misiunii sale", a declarat Katia Pascariu, actrita in varsta de 28 de ani.

Artistii au afirmat ca au ales Canada drept simbol al unei tari “unde independenta culturii este respectata'.

Decizia trecerii ICR din subordinea Administratiei prezidentiale sub tutela Senatului va antrena inlocuirea conducerii ICR, precizeaza AFP. “Totul s-a petrecut de o maniera murdara, fara nicio dezbatere, fara nicio consultare cu artistii', a spus si coregrafa Vava Stefanescu.

"Uitati-va la toti oamenii astia si intrebati cati sunt pro Basescu", le-a declarat jurnalistilor si regizorul Cristi Puiu. Cineastul a mai spus ca, de opt ani, "echipa lui Patapievici a muncit pentru a rasturna imaginea preponderent negativa pe care o are Romania in afara si a o transforma intr-una preponderent pozitiva" si ca este foarte greu sa ia de la capat acest efort, cu o alta filosofie, desi nici nu s-a propus o alta filosofie privind functionarea ICR. "Ce-a facut ICR se vede din strainatate. Intrebati-i pe toti cei care calatoresc. S-a schimbat perceptia", a mai spus Puiu.

Dramaturgul Bogdan Georgescu a spus, la randul sau, ca prin programele ICR foarte multi artisti tineri, independenti, care sunt de obicei marginalizati, au avut posibilitatea sa se racordeze la ce inseamna arta contemporana, sa invete lucruri si sa intre in dialog cu artistii din alte tari, bucurandu-se de recunoastere internationala, chiar daca in tara raman necunoscuti.

Mihai Voicu, purtator de cuvant PNL : ICR, o institutie de "propaganda personala"

Legat de tot ceea ce se intampla in jurul scandalului legat de ICR, purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal, Mihai Voicu, a declarat ca ICR a fost o institutie de "propaganda personala" si ca e vorba de "aproape" trei protestatari platiti cu sute de milioane de lei pentru a a da "cu periuta pe la diverse televiziuni". Iata concret ce a spus Mihai Voicu, atunci cand a fost intrebat de aceasta problema : "Trebuie sa luam o lista comparativa si sunt convins ca pe aproape toti cei trei care fac acest protest ii veti regasi, de exemplu, in avionul de la Neptun al domnului Basescu, printre colaboratorii platiti cu sute de milioane de lei ca sa dea cu periuta pe la diverse televiziuni sau prin diverse, ma rog, gazete de perete ale Palatului Cotroceni".

Lucian Pintilie, punct de vedere in favoarea ICR: "Politicienii au facut o gafa enorma"

Regizorul Lucian Pintilie si-a expus punctul de vedere, intr-o rara interventie publica, in favoarea Institutului Cultural Roman (ICR) si impotriva Ordonantei prin care ICR trece de sub autoritatea simbolica a Presedintiei in subordinea efectiva a Senatului Romaniei.

Regizorul crede ca aceasta mobilizare in sprijinul ICR ar putea deveni un moment de "luciditate colectiva":

"Cred ca pentru nimic in lume nu trebuie scapat acum, pe loc, in aceasta clipa, prilejul de a interzice politicului de a ne patrona viata si creatia noastra. Politicienii, profesionistii politicii, au facut o gafa enorma. Politicul se insinueaza si apoi poseda. Trebuie izgonit. Acest moment poate deveni unul de luciditate colectiva si de rezistenta colectiva, daca cumva va fi nevoie. Dar poate nu va fi nevoie", spune Lucian Pintilie pentru Filmreporter.ro.

Ponta despre seful ICR : "Nu vreau sa-l schimb"

Premierul Victor Ponta, aflat in Austria, a avut o discutie amicala cu directorul Institutului Cultural Roman din Viena, Carmen Bendowski, aflata la Forumul economic Romania-Austria, pe care a intrebat-o de ce protesteaza seful ICR si a spus, zambind, ca el nu vrea sa il schimbe pe Patapievici.

"De ce protesteaza domnul Patapievici, ca nu vreau sa-l schimb ?", a intrebat Ponta, zambind. Directorul Institutului Cultural Roman din Viena a raspuns de asemenea zambind:. "Nu stiu, ma vedeti pe mine cu papion ?".

Premierul a continuat dialogul spunand ca nici el nu poarta papion, dar nici nu intelege de ce protesteaza Patapievici, deoarece acesta "ramane".

"Nici eu nu port (papion-n.r.). Domnul Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza", a incheiat Ponta discutia.

Petitie online

Proteste impotriva ordonantei guvernului au aparut si pe cale virtuala. O petitie online a fost postata inca de vineri pe site-ul petitieonline.ro, care a fost semnata pana in prezent de 1.275 de persoane, printre care Dan si Lia Perjovschi, Thomas Ciulei, Andrei Ujica, Alexandru si Ada Solomon, Mircea Cartarescu, Radu Paraschivescu, Ruxandra Cesereanu, Madalina Dan, Mihai Mihalcea, Vava Stefanescu, Simona Kessler, Iulia Popovici, Anca Benera, Vlad Nanca, Dumitru Gorzo, Paul Negoescu, Radu Pavel Gheo, Lucian Ban, Ada Milea si multi alti artisti, dar si manageri culturali, critici si alti profesionisti din domeniu.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, ca Institutul Cultural Roman va trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, decizia fiind justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".

Ordonanta stabileste ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.

Institutul este condus in prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, din postura de vicepresedinti.

Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

×