x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj: 68% dintre români cred că autorităţile ar trebui să promoveze proiectul Roşia Montană

Sondaj: 68% dintre români cred că autorităţile ar trebui să promoveze proiectul Roşia Montană

02 Sep 2013   •   15:50
Sondaj: 68% dintre români cred că autorităţile ar trebui să promoveze proiectul Roşia Montană

Majoritatea românilor consideră că autorităţile trebuie să susţină începerea exploatării aurifere de la Roşia Montană, dar şi exploatarea gazelor de şist, potrivit unui sondaj realizat de Sociopol. Astfel, 68% dintre participanţii la sondaj au spus că autorităţile trebuie să promoveze acest proiect, în timp ce doar 32% au răspuns că ar trebui să se opună proiectului.
Acelaşi sondaj de opinie arată că românii au încredere că autorităţile vor promova Roşia Montană, 73% dintre ei fiind de această părere. Doar 27% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile se vor opune proiectului Roşia Montană.

De acord şi cu gazele de şist
Românii susţin şi exploatarea gazelor de şist, arată sondajul Sociopol. Astfel, 59% dintre cei intervievaţi au răspuns că autorităţile ar trebui să promoveze acest proiect, în timp ce 41% au spus că trebuie să se opună acestui proiect.
Întrebaţi ce cred că vor face autorităţile în cazul proiectului exploatării gazelor de şist, 72% dintre respondenţi au afirmat că vor promova acest proiect, în timp ce 28% au răspuns că autorităţile se vor opune acestui proiect.
Sondajul a fost organizat în perioada 23-26 august, pe un eşantion de 1.079 persoane. Tipul eşantionului - stratificat bistadial cu selecţia probabilistă a gospodăriilor (aleatoriu simplu) şi a persoanelor (metoda "cea mai tânără persoană din gospodărie"), populaţia adultă neinstituţionalizată a României, metoda culegerii datelor - interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare este de plus/ minus 3,2%.

Legea Roşia Montană, trimisă în Parlament
Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare. Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrulRoşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei RMGC ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului. Cele două părţi estimează că proiectul va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari. 

×
Subiecte în articol: roşia montană promovare proiect