Sunem pe locul doi în Europa la consumul de pâine, la egalitate cu Bulgaria şi după Albania, unde se mănâncă 105 kg de franzelă într-un an. Şi printre primii în lume, unde turcii conduc detaşat cu 147 kg de pâine pe an. „Pâinea cea mai consumată este cea proaspătă nefeliată, care costă în jur de 1 leu”, a declaratAurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). Acesta a mai adăugat că în sudul ţării este preferată franzela al cărei preţ variază de la 60 de bani la 1,2 lei, în funcţie de gramaj 300 sau 600 de grame.
În Ardeal se mănâncă pâinea bătută de coajă, care are între 600 de grame şi 2,5 kg, şi care se vinde cu preţuri între 0,80 de bani şi 2,5 lei. Consumul de pâine în Europa de Vest variază foarte mult între ţări. Germanii şi austriecii mănâncă aproximativ 80 kg pe an, în timp ce englezii şi irlandezii, numai 50 kg.
Mult şi de proastă calitate
Medicii spun că mâncăm cantitativ şi calitativ greşit. „Cantitatea de alimente îngurgitată în 24 de ore este mare şi repartizată total greşit. Organele implicate în digestie sunt solicitate într-un mod nefiziologic, aşa-zisele trei mese fiind, de fapt, doar una singură, şi aceea din alimente greşit alese”, a declarat profesorul Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. Calitatea alimentaţiei este o altă mare problemă. Mâncăm multă pâine sau produse de patiserie, cartofi preparaţi în diferite feluri, prăjiţi, piure, snacks. Este total greşit, pentru că se acumulează cantităţi mari de zaharuri, chiar şi de grăsimi, care în cele din urmă se transformă în colesterol şi trigliceride. Neglijăm fructele, legumele, zarzavaturile, care pot fi gătite în fel şi fel de moduri. „Recomand creşterea raportului legume, fructe, zarzavaturi în defavoarea pâinii, patiseriei şi cartofilor”, spune profesorul Mihai Voiculescu. Consumul de peşte, ouă şi lactate este important mai ales pentru copiii până la 14 ani. Există anchete epidemiologice care stabilesc că între cantitatea de proteine valoroase şi resursele intelectuale şi fizice ale unei populaţii există o relaţie directă.
De ce mâncăm atât de multă pâine? Este ieftină, dar este vorba şi despre obişnuinţă şi tradiţie. O pâine costă cât o ţigară. Sunt oameni care fumează 20-30 de ţigări pe zi, aşa că o pâine le pare ieftină.
Aurel Popescu, preşedintele (ROMPAN)
Principalele boli la care ne expunem sunt: diabetul zaharat, obezitatea patologică, sindromul metabolic şi ficatul gras.
Profesor Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului
Carne? Porcul sau găina din bătătură
Statistica arată că un român mănâncă într-un an 27 de kilograme de carne proaspătă şi 10 kg de mezeluri şi conseve de carne, faţă de un european, care consumă 85 de kilograme de carne proaspătă, iar mezeluri, dublu decât noi. Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociației Române a Cărnii, spune că, „în realitate, consumul este mai mare, însă este greu de contorizat în mediul rural, câtă carne mănâncă oamenii, pentru că aceştia nu-şi declară nici măcar animalele, ca să nu plătească impozit.” La noi, consumul de carne diferă foarte mult de la o regiune la alta. În zonele sărace se mănâncă multă pâine, cartofi şi alimente ieftine, iar în zonele mai bogate, mai multă carne, legume şi fructe”, a declarat Mănăstireanu.
Citește pe Antena3.ro