x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Mar 2009   •   00:00

16 martie 1989



ANA, LA SÂNÂTATE
Restructurarea Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) se va face şi prin transferul atribuţiilor care ţin de partea medicală în subordinea Mi­nis­terului Sănătăţii. Ministrul Ad­mi­nistraţiei şi Internelor, Dan Nica, a de­­clarat ieri că: "Nu ne putem ocupa şi de prinderea traficanţilor de dro­guri şi de cei care se află în această si­tua­ţie. Partea de tratament şi de în­dru­mare a celor care se află sub influenţa drogurilor aparţine Ministerului Sănătăţii şi nu MAI".

TELEORMAN
Stare de alertă în Teleorman după
ce cotele de atenţie pe Dunăre au fost depăşite în Turnu Măgurele şi Zimnicea. Potrivit măsurilor stabilite, în incintele îndiguite Bujoru-Pietroşani şi Zimnicea-Năsturelu se aplică prima fază din planul de apărare împotriva inundaţiilor. Avertizarea hidrologilor, care au prelungit codul galben pe Dunăre până marţi după-amiază, se află în atenţia cadrelor militare de la centrul operaţional al IJSU. (D.M.)

BARA SULINA, ÎNCHISÂ
Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi a închis ieri circulaţia navelor maritime pe canalul şi la bara Sulina. Decizia a fost luată ca urmare a condiţiilor hidrometeorologice nefavorabile, în momentul închiderii circulaţiei navelor mari­time vântul suflând cu o putere ce depăşea viteza de 60 de kilometri pe oră, iar furtuna de pe Marea Neagră având gradul 5. (D.M.)

SE ÎNTORC BERZELE
Prima barză a sosit şi în acest an tot în judeţul Covasna. Aceasta a fost văzută de membrii Asociaţiei "Rara Avis", în zona lacului de la Reci. Ei susţin că este prima barză care s-a întors în România din ţările calde. Membrii asociaţiei, care studiază aceste păsări de mai multe decenii, au observat că fiecare colonie de berze îşi trimite câte un mesager la "înaintare", care are rolul de a-şi informa suratele dacă e timpul să se întoarcă acasă, iar celelalte vin abia peste vreo trei săptămâni. (C.S.)

BIJUTERII CONFISCATE
Peste 20 kg bijuterii din aur şi argint au fost confiscate, sâmbătă, pe Aeroportul Henri Coandă. Proprietara bijuteriilor, o bucureşteancă, nu a putut prezenta documente justificative de provenienţă sau avize necesare pentru efectuarea unor operaţiuni cu metale preţioase. Marfa a fost reţinută în vederea confiscării de către autoritatea vamală, urmând a fi trimisă spre expertizare, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional, conform prevederilor legale în vigoare.

ANTIBIOTICE, LA STAT
Antibiotice Iaşi, una dintre cele mai importante companii producătoare de medicamente din România, va trece în subordinea Ministerului Sănătăţii, a anunţat ministrul Ion Bazac. Societatea Antibiotice va constitui astfel nucleul Companiei Farmaceutice Române, companie ce va funcţiona sub forma unei corporaţii strategice cu scopul de a gestiona sectorul farmaceutic autohton pe timp de criză.

LOTO 6/49, REPORT
Numerele câştigătoare la extragerea de duminică a jocului Loto 6/49 sunt: 2, 38, 29, 7, 48 şi 26. Numărul câştigător la Noroc este 6688971. Marele premiu pus în joc ieri la cea de-a treia din seria Tragerilor Speciale ale Primăverii este de 4,8 milioane de euro, dar nu a fost adjudecat de nici un jucător, în schimb la categoria a II-a au fost 42 de norocoşi care au câştigat câte 24 de mii de lei fiecare. Alte 2.011 persoane au câştigat la categoria a III-a câte 750 de lei.

BLOCAŢI ÎN TELESCAUN
Zeci de turişti au ajuns să trăiască un adevărat coşmar în staţiunea sibiană Păltiniş. Telescaunul care deserveşte Pârtia Onceşti s-a defectat, astfel că 30 de schiori au rămas blocaţi pe cablu. Pentru salvarea lor au intervenit salvamontişti, jandarmi montani şi pompieri. Autorizaţia de funcţionare dată de ISCIR pentru instalaţia de transport pe cablu a fost eliberată abia după ce proprietarul a schimbat gondolele. La îmbarcare, balansul acestora este foarte mare, existând pericolul ca orice turist să fie aruncat la pământ. (Sorin Anghel)

VIOLUL DE LA ROMA
Investigatorii care se ocupă de violul petrecut de Ziua îndrăgostiţilor la Roma au concluzionat că agresorii sunt de naţionalităţi diferite, pentru că vorbeau între ei în italiană. În anchetă a apărut şi o nouă pistă, notează La Repubblica. Mai mulţi albanezi sunt cercetaţi "în mare secret" de câteva zile. Au fost localizate şi cele două telefoane celulare furate de la italianca de 14 ani care a fost violată şi de la prietenul ei. Unul dintre telefoane este în România, iar altul la Roma. (Carmen Pleşa)

L-A FURAT PE HITLER
Christian Popescu, românul prins în flagrant anul trecut în noiembrie, pe când încerca să vândă un semn de carte ce i-a aparţinut lui Hitler, a pledat vinovat în faţa unui tribunal din Seattle. Bărbatul a fost arestat de poliţiştii americani, în momentul în care încerca să vândă pentru 100 de mii de dolari preţiosul obiect (furat în urmă cu 7 ani) unui agent sub acoperire. Semnul, realizat din aur de 18 carate, se pare că i-a fost dăruit lui Hitler de iubita sa, Eva Brown.

Berlin / Standul românesc, locul II la Târgul de Turism
Standul României la Târgul de Turism din Berlin s-a clasat pe locul al doilea într-o evaluarea a celor mai bune standuri la secţiunea europeană. Spaţiul alocat promovării turistice a României a ocupat o suprafaţă de 605 metri pătraţi, fiind promovate, ca “mărci de ţară”, Bucovina, Sighişoara, Braşov, Maramureş şi Litoralul românesc. Primul loc a revenit delegaţiei din Republica Turcă a Ciprului de Nord, iar pe al treilea loc s-a situat Turcia, transmite presa turcă. Ediţia cu numărul 43 a Târgului Internaţional de Turism din Berlin a avut loc în perioada 11-15 martie. (I.C.)

Mână de lucru / România, tentată pentru muncitorii din Bangladesh
Criza economică  răstrânge tot mai mult posibilităţile de a lucra pe piaţa muncii din alte state. Se întâmplă nu doar în Europa sau în America, ci şi în Orientul Mijlociu şi Asia. De exemplu, Arabia Saudită şi Malaiezia, destinaţiile preferate ale lucrătorilor din aceste zone, îşi închid porţile, iar printre străinii care au cel mai mult de pierdut sunt lucrătorii veniţi din Bangladesh. Aceştia trebuie să îşi reevalueze opţiunile, iar România se află pe lista ţărilor care ar putea reprezenta o alternativă, se arată într-un comentariu AFP. “În ultimii doi ani am trimis la lucru în străinătate un număr-record de 1,6 milioane de oameni. Anul acesta vom fi norocoşi dacă trimitem 400.000”, este de părere Golam Mostafa, preşedintele Asociaţiei Agenţilor de Recrutare din Bangladesh. Autorităţile caută idei şi alternative pentru muncitori, ministrul Muncii de la Dhaka spunând că “Libia a început să folosească străini în construcţii şi în alte sectoare. De asemenea, ne îndreptăm atenţia spre locuri cum ar fi România”. (I.C.)

×
Subiecte în articol: observator