x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tezaur dacic recuperat de poliţişti

Tezaur dacic recuperat de poliţişti

28 Ian 2009   •   00:00

Poliţiştii şi procurorii români au recuperat, din străinătate, un tezaur antic compus din două piese din aur - un colier cu pandantive şi o pereche de cercei - sustrase din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, jud. Alba, informează Agerpres.



Potrivit Serviciului de Comunicare Publică al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), colierul cu pandantive, în greutate de 78 grame, şi cerceii de 25 grame au fost recuperaţi marţi, 27 ianuarie, de la un cetăţean străin, după ce au fost valorificate în vara anului 2008, în Serbia, de către o parte din braconierii arheologici judecaţi în stare de libertate pentru fapte similare, la instanţele din jud. Hunedoara. Bijuteriile au fost recuperate de poliţiştii Direcţiei Investigaţii Criminale - Serviciul de Protejare a Patrimoniului Cultural-Naţional şi colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliţiei al Judeţului Alba, sub coordonarea directă a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Artefactele au fost sustrase în perioada 2002 - 2003 din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, clasat monument istoric pe lista UNESCO, de către un grup de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, faţă de care se efectuează acte de urmărire penală în aceeaşi cauză, pentru fapte similare comise în acelaşi interval de timp, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara. De la începutul anchetei din anul 2005 şi până în prezent, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 11 brăţări dacice din aur, câteva mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale muzeelor naţionale de istorie din Alba Iulia şi Cluj - Napoca. S-a dispus trimiterea în judecată a 23 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri etc.

Activităţile de urmărire penală sunt efectuate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi ofiţeri specializaţi ai poliţiei judiciare, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

×
Subiecte în articol: romania