Cotidianul britanic titrează că ţara noastră a intrat pe lunga listă a ţărilor est-europene care au apelat la ajutorul de urgenţă al Fondului. Acoperirea datoriilor străine este unul dintre motivele care au dus la luarea acestei decizii, scrie The Telegraph.
"Pachetul acordat României ţinteşte limitarea crizei, deoarece economia internă suferă din cauza scăderii preţului oţelului şi scăderea cererii pentru exportul de maşini", scriu jurnaliştii britanici, făcând referire la ajutorul FMI, dublat de cei cinci miliarde de dolari acordaţi de Uniunea Europeană şi de favorurile oferite de Banca Mondială şi cea Europeană.The Telegraph notează că România trebuie, totuşi, să îndeplinească anumite obiective, cum ar fi măsurile de austeritate şi reducerea deficitului bugetar la 3%. "Există însă dubii că premierul Emil Boc va accepta toate aceste condiţii", se mai scrie în articol, care se încheie cu remarca, îndreptăţită, că România are o întreagă istorie de împrumuturi refuzate.
Subiectul împrumutului este analizat şi de Financial Times, care notează ca interesant amănuntul că România a luat un împrumut pe o durată de doi ani, în timp ce Ungaria l-a primit pe 15 luni. "Când a fost perfectat împrumutul Ungariei, a devenit clar că perioada de criză va fi mai lungă decât ne-am aşteptat", a spus şeful comisiei FMI care a făcut deplasarea în România, Jeffrey Franks. Financial Times notează că recesiunea a luat România prin surprindere, citând o declaraţia din ianuarie a preşedintelui Traian Băsescu. Atunci, şeful statului anunţa că, "în cel mai rău caz", România va apela doar la un ajutor de la Uniunea Europeană.