x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu a amânat vizita la Kiev

Traian Băsescu a amânat vizita la Kiev

24 Feb 2009   •   00:00

Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Kiev, care ar fi urmat să aibă loc în zilele de 25 şi 26 februarie, a fost amânată, părţile convenind continuarea pregătirii acestei deplasări oficiale în Ucraina a şefului statului român, informează Ministerul Afacerilor Externe.



"La data de 24 februarie, în baza consultărilor, părţile au convenit continuarea pregătirii vizitei oficiale în Ucraina a preşedintelui României, cât mai curând, la o dată care va fi stabilită pe canale diplomatice", a precizat MAE. Preşedintele Traian Băsescu urma să fie însoţit în vizita la Kiev de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

Surse diplomatice au precizat pentru AGERPRES că MAE român şi ucrainean au convenit ca anunţul privind amânarea vizitei să nu fie făcut la cel mai înalt nivel, ci la nivelul ministerelor de externe. S-a convenit, în cursul zilei de luni, elaborarea unui comunicat de presă, urmând ca textul să fie emis simultan, marţi dimineaţa, de ambele părţi. Calendarul contactelor la nivel înalt dintre România şi Ucraina prevede întâlniri anuale ale şefilor de stat. Pe agenda vizitei din 25 şi 26 februarie urma să se afle semnarea acordului între cele două guverne privind micul trafic la frontieră. Deplasarea şefului statului român la Kiev intervenea şi după ce Curtea Internaţională de Justiţie a dat verdictul în cazul delimitării maritime în Marea Neagră.

Traian Băsescu şi Victor Iuşcenko au discutat, la începutul lunii februarie, despre această decizie a CIJ, una dintre concluzii fiind că atât România, cât şi Ucraina vor respecta hotărârea. Cei doi şefi de stat au afirmat că ambele ţări sunt avantajate de hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie, prin respectarea acesteia fiind create condiţiile pentru o dezvoltare rapidă şi consistentă a relaţiilor bilaterale româno-ucrainene. Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pe 9.700 de kilometri pătraţi, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina în suprafaţă de 12.200 de kilometri pătraţi.










×
Subiecte în articol: romania